Elfüstölt állami milliárdok

Leégett egy május közepe óta a hulladékgazdálkodási szolgálat tulajdonában lévő erőmű Polgáron.

Jandó Zoltán
2017. 07. 10. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány héttel azután, hogy az állam bő hatmilliárd forintért megvásárolta, kiégett a polgári gumiégető erőmű. A tűzeset még június közepén történt; az elvileg évi nyolcezer órában villamos energiát termelő létesítmény azóta nem üzemel, és jó darabig biztosan nem is fog. Jelenleg ugyanis még csak a baleset körülményeinek 45 napos határidejű kivizsgálása zajlik, az egység helyreállítása pedig csak ennek befejeztével, legkorábban valamikor a nyár végén kezdődhet meg. Az épület láthatóan komoly károkat szenvedett, így a munkák minden bizonnyal hosszú hetekig tartanak majd.

Az erőmű – amelynek üzemeltetője szinte napra pontosan egy hónappal azelőtt került az állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. tulajdonába, hogy felcsaptak volna a lángok – korábban is elég hányatott sorsú volt. Megépítésének ötlete még 2003-ban vetődött fel, de engedélyeztetési problémák miatt 2005-ig lényegében semmi érdemi nem történt. Két év után aztán a beruházó TechCon Kft. változtatott a terveken, elérve ily módon, hogy az engedélyek egy részét ne kelljen megszerezni.

Ám a projekt – részben éppen a trükközés miatt – ezután is folyamatosan a helyiek és a környezetvédők támadásainak kereszttüzében állt. A legáltalánosabb kritika az volt, hogy Magyarországon nincs annyi fölösleges használt abroncs, amennyit a 23,2 tonna gumihulladék elégetésére tervezett egység évente felhasználna. Egy feljelentés nyomán a TechCon körül még 2007-ben nyomozás is indult emiatt.

Így a 8 milliárdos fejlesztés folyamatosan tolódott, a beruházást a gazdasági válság sem segítette. A TechCon ellen 2012-ben felszámolási eljárás indult, a cég a múlt év végén meg is szűnt. A projektet a Star Power Kft. vette át; végül ez a vállalat állította üzembe az erőművet három esztendővel ezelőtt.

Csakhogy a gumiégetéssel történő áramtermelés nem váltotta be teljesen a hozzá fűzött reményeket. A Star Power a jogszabályi lehetőségeket kihasználva már 2015-ben kérte a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalt (MEKH), hogy a korábbiaknál magasabb összegért vegyék tőlük az erőműben előállított villamos energiát. (A hulladékból nyert áramot a rendszerirányító a kötelező átvételi rendszer keretében a piacinál magasabb áron veszi át egészen a beruházás megtérüléséig, jelen esetben 2034 végéig.) Magánál a jogi aktusnál azonban érdekesebb volt a Star Power indoklása, amiből kiderült, hogy a felhasznált gumi drágább, mint amivel előzetesen számoltak, magasabbak a szén-dioxid-költségek is, hőt pedig a korábbi tervekkel ellentétben valószínűleg nem tudnak értékesíteni. Magyarul a bevételek alacsonyabbak, a költségek magasabbak voltak annál, ami az üzleti tervekben szerepelt. Ennek ellenére a kötelező átvételi ár 2015-ben még elég volt a nyereséghez: akkor bő félmilliárdos árbevétel mellett 153 milliós profitot termelt a cég. Tavaly viszont fordult a kocka: bár a forgalom jelentősen nőtt, az eredmény így is 200 millió fölötti veszteségbe fordult.

Ilyen előzmények után döntött úgy az állam, megveszi a gumiégetőt, illetve az azt üzemeltető vállalatot. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. még a múlt év végén adott 6,3 milliárd forintot a tulajdonában álló Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató (NHSZ) Kft.-nek, a Világgazdaság egy korábbi cikke szerint teljes egészében a Star Power Kft. és tulajdonosa, a Star Power Vagyonkezelő Kft. megvásárlására.

Természetesen kerestük kérdéseinkkel az NHSZ-t; többek között arra is kíváncsiak voltunk, miért döntöttek a gumiégető bekebelezése mellett – válaszokat azonban nem kaptunk. Nemcsek Tibor, az állami cég ügyvezetője mindenesetre még februárban a Világgazdaságnak részben azzal indokolta a tranzakciót, hogy így az NHSZ energetikai célú hasznosításra alkalmas technológiához jut. A cégvezető másik magyarázata pedig az volt, hogy az állami cégcsoportba kerülve rendeződhet a kiserőmű sorsa.

Nos, Nemcsek Tibor valószínűleg nem arra gondolt, hogy négy héttel a tulajdonszerzés után egy szombat éjszaka leég a létesítmény. A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál lapunkat arról tájékoztatták, hogy június 17-én este 9 órakor kaptak riasztást az erőműben keletkezett tűzről. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak fel, érkeztek kocsik Tiszaújvárosból, Mezőcsátról, Miskolcról és Hajdúnánásról. Ám az oltás így is több órán keresztül tartott, mert lényegében az egész épület lángolt.

Hogy mi okozta a tüzet, a folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva sem az üzemeltetőnél, sem a katasztrófavédelemnél nem tudták megmondani lapunknak. A településen lakók, illetve az erőműnek is otthont adó ipari parkban dolgozók tudni vélnek ezt-azt, ennek megfelelően különböző pletykák terjednek Polgáron. A helyiek a Magyar Nemzetnek műszaki hibát és emberi mulasztást is emlegettek, de volt, aki arról beszélt, hogy a gyárban egy ideje már nem használt berendezést próbáltak beüzemelni, ekkor keletkezett a tűz.

Mindenesetre a lángok látványos pusztítást végeztek. Az épület külső borításának jelentős része megsemmisült, ahogy vélhetően a gumi felhordószalag is, ahol a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az oltást kezdeni kellett.

Egyelőre nem ismert a kár összege; úgy tudjuk, az üzemeltetőnél abban bíznak, még az idén újraindulhat a termelés. A technika ugyanis állítólag nem sérült érdemben. Ennek ellenére a leállás biztosan több száz milliós bevételkiesést, egyben veszteséget jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.