A hetedik tankerületi vezető is távozott Dunaújvárosból

A Klebelsberg Központ idén nyáron mind az 59 tankerületi központ vezetőjének munkáját felülvizsgálta.

Hutter Marianna
2017. 09. 07. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az iskolák nyugodt működéséhez elengedhetetlen a stabilitás, a dunaújvárosi tankerületi központ immár nyolcadik tankerületi vezetőjét fogyasztja az állami intézményfenntartó a 2013-as megalakulása óta – tudta meg a Magyar Nemzet. A változást már a Klebelsberg Központ (KK) oldalán is feltüntették pár napja. Eszerint a korábbi, hetedikként vezetőnek kinevezett Deák Mária helyett eddigi szakmai helyettese, Szilágyiné Németh Sarolta Zsuzsanna lett a megbízott tankerületi igazgató. Szilágyiné korábban már állt egy ideig a dunaújvárosi tankerület élén, előtte pedig a sárbogárdi tankerület irányítója volt. A váltásról még a nyáron írt a dunaújvárosi Castellum.do portál is. A KK sajtóosztálya akkor úgy reagált: Deák Mária saját kérésére távozott posztjáról.

Arról, hogy a dunaújvárosi tankerületi központban nem megy minden zökkenőmentesen, már korábban is lehetett hallani egy, a Liga szakszervezetek által szervezett áprilisi oktatási szakmai fórumon. Ekkor egy helyi pedagógus arról panaszkodott: az intézménynek, ahol dolgozik, „nem adnak semmifajta támogatást se versenyekre, se szakmai anyagra, se más egyéb dologra”, és „szenvedniük, tarhálniuk” kell, hogy bármit is tudjanak csinálni. A kritikát végighallgatta a KK szakmai elnökhelyettese, Hajnal Gabriella is; akkor erre azt mondta: „próbálnak rendet rakni” Dunaújvárosban.

– Olyan egy város jövője, amilyenek a benne tanuló fiatalok lehetőségei – így reagált lapunknak a hírre Szabó Zsolt, a Párbeszéd dunaújvárosi képviselője. Hozzátette: emiatt komoly aggodalommal tölti el „az a politikai perpatvar, ami a Klik működése körül kialakult”. Az ellenzéki politikus szerint fontos lenne, hogy szakmai alapon biztosítsák a városban tanuló fiatalok oktatását.

Dunaújváros azzal is magára vonta a figyelmet tavaly, hogy bár a kormánypárti Cserna Gábor vezeti a fidesz–KDNP-s többségű önkormányzatot, a testület mégsem volt hajlandó aláírni önként a megállapított határidőig a szerződést, amely a város iskolái működtetésének állami kézbe adásáról szólt. Forrásaink egyértelművé tették: nem oktatásszakmai indokok álltak a háttérben, hanem az, hogy a polgármesternek nem tetszett az akkoriban (hatodikként) kinevezett Gózonyné Szekeres Ildikó tankerületi vezető személye. Ezt alátámasztotta, hogy az önkormányzati ülésekről szóló jegyzőkönyvek szerint Cserna egyenesen kijelentette: a probléma „személyi eredetű”, és mondandója egy pontján még „jöttmentnek” is minősítette a tankerületi vezetőt. Végül, úgy tűnik, a polgármester akarata érvényesült, ugyanis Gózonyné dunaújvárosi tankerületi vezetői karrierje pár hét után véget ért, őt követte Deák Mária.

Úgy tudjuk, idén nyáron a KK mind az 59 tankerületi központ vezetőjének munkáját felülvizsgálta, ám információink szerint – bár egy-két tankerület esetében még felvetődött a váltás lehetősége – további személycserékre nem kell számítani. Erre utal az is, hogy bár megkezdődött a 2017–2018-as tanév, csak a dunaújvárosi tankerületi vezető távozását jelezték honlapjukon néhány nappal ezelőttig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.