Botka László megnevezte új szövetségeseit

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje neveket nem említett, de odaszúrt a többi ellenzéki pártnak.

Katona Mariann
2017. 09. 16. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan azt várni lehetett, a baloldal pártjai helyett mindössze néhány szakemberrel kötött együttműködését jelentette be az MSZP választmányi ülésén Botka László.

A szocialisták miniszterelnök-jelöltje – aki már többször elmondta, hogy egymillió új szavazóra van szükségük 2018-ban a győzelemhez – most a kormányváltók szövetségeként nevezte meg azokat az embereket, akiket már az elmúlt időszakban is vele emlegettek.

Az egyetlen új név ebben a körben Némethné Jankovcsi Györgyi, a nyugdíjasok országos szövetségének elnöke volt. A többiekről már lehetett hallani, most pedig hivatalosan is be lettek mutatva. Így Andor László volt uniós biztos, Komáromi Zoltán, az Együtt egészségügyi politikusa, a Kishantos kapcsán ismertté vált Ács Sándorné, Büttl Ferenc, a Párbeszéd gazdasági szakpolitikusa, vagy éppen Rója István, a kirúgott makói iskolaigazgató. A szövetség tagjaként említette Szent-Iványi Istvánt is, akiről Botka László annyit mondott, hogy a liberálisok kiváló diplomatája, azt azonban már nem tette hozzá, hogy 2010 és 2015 között az Orbán-kormány ljubljanai nagykövete volt.

Szocialista forrásaink azonban erősen szkeptikusak annak kapcsán, hogy a társadalomban finoman szólva sem túl ismert emberek hogyan fogják majd a most még bizonytalan szavazók százezreit az MSZP-hez vonzani.

Botka László tavaly év végén egyébként még azzal az elképzeléssel robbant be az MSZP életébe, hogy ő a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje lesz, egyúttal a többi párttal közös országos listát képzelt el és közös egyéni jelölteket a 106 választókerületben. Ebből azonban azóta sem sikerült lényegében semmit sem megvalósítania. Mostani beszédében ezért – neveket ugyan nem említett – de odaszólt szinte mindenkinek.

„Úgy tűnik, nem minden ellenzéki párt és politikus akarja eltakarítani az Orbán-kormányt, úgy tűnik, néhányan csak a politikai túlélésükért küzdenek” – mondta. Azt is hozzátette – ugyancsak egyetlen név említése nélkül – hogy ő elítéli ezeket a pártokat, és legfőképp ezeket a politikusokat, mert ők valójában hatalomban tartják Orbán Viktort.

Arra viszont már nem tért ki, hogy miért nem jött össze az együttműködés egyik párttal sem. A talán legtermészetesebb szövetségesüknek tűnő Demokratikus Koalíció (DK) esetében például kijelentette, hogy a pártelnökkel, vagyis Gyurcsány Ferenccel nem hajlandó közös listán szerepelni. Vagyis lényegében előírta egy másik pártnak, hogy a vezetőjükre nem tart igényt. A volt miniszterelnöknek ezúttal is odaszúrt egyet azzal, hogy megérti azokat, akik 2010-ben Orbán Viktorra szavaztak, mert úgy érezték, hogy a gazdasági válságot „csak súlyosbította az ügyetlen, de főleg elvtelen kormányzás”.

Mindezek ellenére Botka László a beszédében azt is mondta, hogy az ajtaja „továbbra is nyitva áll minden kormányváltást akaró demokrata számára”. De itt sem derült ki, hogy kire gondolt, hiszen a DK-n kívüli kisebb pártok – mint az Együtt, vagy a Párbeszéd – már jelezték, hogy nem akarnak összeborulni az MSZP-vel, csak az egyéni körzetekben szeretnének megállapodni.

A szocialisták szövetségi politikájának eddigi kudarca miatt párton belül már többször felmerült, hogy Botka Lászlónak muszáj lenne változtatnia a stratégiáján. A Puch László érdekeltségébe tartozó Vasárnapi Hírek pedig egyenesen arról írt, ha nem lesz érdemi fordulat „Botka a vezérkarra egyeztetett stratégia szerint kénytelen lesz repülni”. Az elégedetlenkedőnek üzenhetett most a miniszterelnök-jelölt, amikor azt mondta, hogy nem azért indult el Szegedről, hogy „az első akadálytól és harctól megfutamodjon”.

Botka László a beszédében ezúttal is hosszan bírálta az Orbán-kormányt, amiért – mint fogalmazott – „leépítette a demokráciát, üres propagandával árasztotta el a postaládákat, maga alá gyűrte a médiát, megszállta a gazdaságot és lerabolta az országot”. A kabinet legnagyobb bűnének pedig azt nevezte, hogy „gerinctelenné akarja tenni a nemzetet, alattvalókká a magyarokat”. Úgy fogalmazta meg a mostani logikát, hogy „ha hűen szolgálod a hatalmat, nem kell betartanod a törvényeket”, viszont „ha nem állsz be a sorsba, ha önálló kritikus véleményed van, akkor kirúgnak az állásodból, rád száll az adóhatóság és az ügyészség, és még a családodat is megbüntetik”.

Egyúttal ünnepélyes ígéretet tett arra, hogy kormányra kerülve helyrehozzák mindazt, amit az elmúlt 16 évben a politikusok elrontottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.