Budaörsön már nyomoznak a „savas” buszülés miatt

Súlyos sérüléssel is járhat, ha valaki leül egy tömegközlekedési járművön. A főpolgármester gyanakszik.

2017. 09. 01. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Testi sértés kísérlete miatt ismeretlen tettes ellen indult büntetőeljárás a főváros és Budaörs között közlekedő 40B jelzésű buszjáraton augusztus 21-én történt maró anyagos baleset ügyében – tudta meg a Magyar Nemzet Beluzsárné Belicza Andreától, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. Az augusztus 24-én az ORFK-nak elküldött kérdéseinkre kapott tájékoztatás szerint a Budaörsi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya folytatja a nyomozást. 

Arról, hogy a Volánbusz által üzemeltetett autóbuszon egy László nevű férfi augusztus 21-én olyan ülésre ült le, amelyre előzőleg maró anyag, feltehetően sav folyhatott ki, a BKV-figyelő blog számolt be azután, hogy néhány nappal korábban egy budapesti BKV-buszon is történt hasonló eset.  

„Augusztus 21-én este szálltam fel Kelenföldön a Budaörsig közlekedő 40B buszjáratra. Helyet foglaltam, és 10-15 másodperc után éreztem, hogy átnedvesedett a nadrágom” – írta a László nevű férfi, aki a maró anyagtól sérüléseket szenvedett, épp úgy, ahogy az augusztus 15-i eset során a Kornélia nevű utas is, akinek levelét szintén a BKV-figyelő ismertette. Lászlónak a sofőr hívott mentőt, és a rendőrséget is értesítette. Miután az esetre fény derült, a Magyar Nemzet természetesen megkereste a Volánbuszt is, ám kérdéseinkre az állami közlekedési társaság máig nem adott választ. 

A rendőrség kérdésünkre arról nem adott tájékoztatást, hogy Kornélia ügyében indult-e nyomozás. A BKV-figyelő blogban az ő története így szerepel:

„Augusztus 15-én este a 31-es buszon leültem egy üres helyre, majd körülbelül 10 perc múlva iszonyatos égő érzést éreztem a jobb combom felső részén – írta Kornélia, mondván, a combja nagy területéről leégett a felső hámréteg. A sérült nő két állását is elvesztheti, ezért, mint írta, kártérítési pert fog indítani.”

A történtekről egyébként a BKV-nál működő szakszervezetek lapunktól hallottak először. A BKV pedig lapunk kérdésére akkor azt közölte, hogy a bejelentést megkapták, az ügy, illetve a társaság érintettségének a vizsgálata folyamatban van. Most megkerestük újból a BKV-t, hogy lezárult-e már a belső vizsgálat, s ha igen, milyen eredménnyel. 

A BKV válaszolt kérdésünkre, és arról tájékoztatott, hogy

„a bejelentésben megadott időpont alapján szóba jöhető autóbusz vizsgálata megtörtént, ennek során az üléseken esetleges idegen anyagnak semmi nyomát nem találták, az eset dátuma és a vizsgálat időpontja között üléstisztítás nem volt a járművön. A nyilvántartás alapján a jármű aznap is egész nap, illetve az utaspanaszban említett esetet követő napokon is forgalomban volt, az autóbuszt vezető járművezető elmondása szerint azonban senki sem jelzett az utasok részéről semmilyen problémát.”

A BKV válasza kitért arra is, hogyha esetleg mégsem a cég járművén, hanem másik társaság buszán történt az eset, arról értelemszerűen nem rendelkeznek információval.. 

Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester a múlt héten gyanúsnak nevezte az fővárosi közösségi közlekedésben az elmúlt hetekben történt zavarokat, például ezeket a „savas támadásokat” is, és ezzel összefüggésben említette, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) informatikai rendszerét többször is úgynevezett túlterheléses kibertámadások érték. Budapest vezetője a gyanús esetekhez sorolta a felújított metrószerelvények leállási hibáit is, amikor egymás után nem nyíltak ki vagy nem záródtak az ajtók.

– Rendkívül furcsa okokból: volt már fakocka, kavics, fémlap, és videófelvétel is van arról, hogy valaki manipulálja a vészféket, pont addig húzza meg, hogy ne álljon meg a szerelvény, de az ajtónyitást befolyásolja – hangsúlyozta múlt pénteki sajtótájékoztatóján Tarlós István, aki szerint mindez nem lehet véletlen. A fakockaügyben egyébként szintén indult büntetőeljárás, a többi esetben talált bizonyítékokat a BKV pedig ugyancsak eljuttatta a nyomozó hatóságokhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.