Keresztbe tehet az Együtt a korrupcióellenes közös fellépésnek

Érlelődött az ellenzéki összefogás, mikor az Együtt ráharapott egy fideszes ötletre.

Koncz Tamás
2017. 09. 18. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap még úgy tűnt, hogy öt ellenzéki párt együtt áll ki Vágó Gábor volt LMP-s képviselő korrupcióellenes indítványa ellen, mellyel 12 évre hosszabbítanák meg a korrupciós ügyek elévülési idejét.

Az Együtt azonban most megelőzte a közös fellépést és magánakcióban tesz lépéseket a korrupció ellen.

Mint korábban beszámoltunk a kampány mellett korábban

A kormánypárt részéről azonnal reagált Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke: Gulyás szerint felesleges aláírást gyűjteni a büntető törvénykönyv módosításához, hiszen ha lesz ilyen témájú ellenzéki törvényjavaslat, a Fidesz is meg fogja szavazni az elévülési idő 12 évre történő kiterjesztését.

A Fidesz részéről ez érthető és kiszámítható reakció: a kormánypárt mindig elébe ment az ellenzéki kezdeményezéseknek, hogy elvegye azok hír- és kampányértékét, elég a vasárnapi boltzár váratlan eltörlésére vagy a budapesti olimpiai pályázat visszavonására gondolni.

Az Együtt azonban hétfőn ráharapott a kormánypárti ajánlatra – és benyújtották a Gulyás Gergely által is megjósolt törvénymódosító javaslatot.

Bár az Együtt közleményében hozzátette, ha a Fidesz mégsem szavazza meg a szigorítást, akkor folytatják az aláírásgyűjtést, szinte borítékolható, hogy a kormánypárt igennel dönt – sőt az is, hogy a korrupcióellenes lépést és az ellenzékkel való együttműködést is saját erényként fogja közvetíteni.

Az Együtt döntésének járulékos következménye viszont az lehet, hogy tárgytalanná válhat az ötpári összefogás – értelmét vesztheti egy akció, amivel az ellenzék képes lett volna megmutatni közös erejét, és amivel választópolgárok százezreit érhették volna el.

Megkérdeztük az Együtt sajtóosztályát, hogy számoltak-e a fenti kockázatokkal módosító javaslatuk beküldésekor, illetve tájékoztatták-e magánakciójukról az ellenzéki összefogás további négy szereplőjét.

A párt szerint a népszavazási kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy a korrupciós bűnök ne évülhessenek el. „Ha elérjük azt a célt, akkor eredményes volt a közös ellenzéki fellépés, az aláírásgyűjtés beindítása. Ez azt is jelenti, hogy a vasárnapi boltzár eltörlése után másodszor volt eredményes az ellenzék. Törvénybenyújtási szándékunkról a népszavazás kezdeményezőjével, Vágó Gáborral konzultáltunk\" - írták válaszlevelükben, amiben az említett kockázatokra nem tértek ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.