időjárás 13°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Keresztbe tehet az Együtt a korrupcióellenes közös fellépésnek

Koncz Tamás
2017.09.18. 11:10

Érlelődött az ellenzéki összefogás, mikor az Együtt ráharapott egy fideszes ötletre.

Vasárnap még úgy tűnt, hogy öt ellenzéki párt együtt áll ki Vágó Gábor volt LMP-s képviselő korrupcióellenes indítványa ellen, mellyel 12 évre hosszabbítanák meg a korrupciós ügyek elévülési idejét.

Az Együtt azonban most megelőzte a közös fellépést és magánakcióban tesz lépéseket a korrupció ellen.

Mint korábban beszámoltunk a kampány mellett korábban

A kormánypárt részéről azonnal reagált Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke: Gulyás szerint felesleges aláírást gyűjteni a büntető törvénykönyv módosításához, hiszen ha lesz ilyen témájú ellenzéki törvényjavaslat, a Fidesz is meg fogja szavazni az elévülési idő 12 évre történő kiterjesztését.

A Fidesz részéről ez érthető és kiszámítható reakció: a kormánypárt mindig elébe ment az ellenzéki kezdeményezéseknek, hogy elvegye azok hír- és kampányértékét, elég a vasárnapi boltzár váratlan eltörlésére vagy a budapesti olimpiai pályázat visszavonására gondolni.

Az Együtt azonban hétfőn ráharapott a kormánypárti ajánlatra – és benyújtották a Gulyás Gergely által is megjósolt törvénymódosító javaslatot.

Bár az Együtt közleményében hozzátette, ha a Fidesz mégsem szavazza meg a szigorítást, akkor folytatják az aláírásgyűjtést, szinte borítékolható, hogy a kormánypárt igennel dönt – sőt az is, hogy a korrupcióellenes lépést és az ellenzékkel való együttműködést is saját erényként fogja közvetíteni.

Az Együtt döntésének járulékos következménye viszont az lehet, hogy tárgytalanná válhat az ötpári összefogás – értelmét vesztheti egy akció, amivel az ellenzék képes lett volna megmutatni közös erejét, és amivel választópolgárok százezreit érhették volna el.

Megkérdeztük az Együtt sajtóosztályát, hogy számoltak-e a fenti kockázatokkal módosító javaslatuk beküldésekor, illetve tájékoztatták-e magánakciójukról az ellenzéki összefogás további négy szereplőjét.

A párt szerint a népszavazási kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy a korrupciós bűnök ne évülhessenek el. „Ha elérjük azt a célt, akkor eredményes volt a közös ellenzéki fellépés, az aláírásgyűjtés beindítása. Ez azt is jelenti, hogy a vasárnapi boltzár eltörlése után másodszor volt eredményes az ellenzék. Törvénybenyújtási szándékunkról a népszavazás kezdeményezőjével, Vágó Gáborral konzultáltunk\" - írták válaszlevelükben, amiben az említett kockázatokra nem tértek ki.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.