Lecsapnak a kertvárosokra a végrehajtók

December 1-jéig tart a kilakoltatási szezon: egyhetes gyerekkel költöztették ki a Szabó családot Budafokról.

Molnár Richárd
2017. 09. 20. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rácsos gyerekágyat tuszkol be egy kantáros munkanadrágot viselő, középkorú férfi egy legalább húszéves kombi autó csomagterébe, a kék nejlonzacskókban lévő játékok és ruhák közé, közben komótosan pereg rá az eső. A jelenetet a budafoki családi ház udvaráról az ingatlan új birtokosai – egy idősebb férfi, a felesége, és talán felnőtt fiuk –, valamint a bírósági végrehajtó és emberei figyelik feszülten. A ház előtti járdán három rendőr bámul unottan. Egy devizahiteles kilakoltatásának pillanatképe, ami az utóbbi és az elkövetkező hónapok tökéletes illusztrációja. – Ez a fotó nem festene túl jól a „Magyarország jobban teljesít”-plakátokon – mondja félig mosollyal, félig haraggal az ágyat rámoló Szabó Andor testvére, Ernő. Ő kénytelen tétlenül bámulni Andor és felesége cipekedését, mivel a végrehajtó még pakolni sem engedi be a házba.

– Ha én kölcsönadok neked százezer forintot, és kétszázezret kérek vissza, a törvény szerint uzsorás vagyok. Ha a bank ad neked kölcsön, és a kétszeresét kéri vissza, akkor az rendben van – sommázza Ernő a lakossági devizahitelekkel szembeni máig tartó, össznépi értetlenséget.

Szabó Andor története tipikusnak mondható. A burkoló szakmájú, vállalkozóként dolgozó férfi 2007-ben, a devizaalapú hitelek homályba veszett fénykorában vett föl 13,5 millió forint szabad felhasználású, svájcifrank-alapú kölcsönt egy banktól. Részben vállalkozására költötte a pénzt. Az értékbecslés alapján a szülei tulajdonában lévő ház akkor 18 millió forintot ért. Az évek során a kölcsönből 6 milliót fizetett ki. A végrehajtás kezdetekor a bank már 27 milliós tartozást követelt rajta. – Havi 68-69 ezer forinttal indult a törlesztés, de a hitellel kombinálva életbiztosítást is fizettem, évi 700 ezer forintot. 2011-re havi 148 ezer forintra ment föl a törlesztőrészlet, de még fizettem. Viszont volt egy autóbalesetem, szétnyílt a koponyám, így hónapokig nem tudtam dolgozni. Ekkor csúsztam pár havi törlesztővel, azóta görgettem magam előtt a tartozást. Úgy döntöttem, nem fizetek tovább. Nem láttam értelmét, az adósságom csak nőtt, úgy éreztem, soha nem szabadulok tőle – mesélte Andor, aki testvérével ebben a házban nőtt föl, két éve pedig feleségével és gyerekével élt az ingatlanban. Felesége egy hete szülte második gyermeküket, de nem kaptak haladékot a költözésre. Most egy ideig Andor szüleinek jelenlegi házában fognak lakni. Négyen egy szobában.

Idén is december 1-jén kezdődik a téli kilakoltatási moratórium, így a lakáskiürítések száma igencsak meredeken kezdett emelkedni az országban. A növekvő tendencia már évek óta tart. Szabó Tímea független parlamenti képviselő írásbeli kérdésére Trócsányi László igazságügyi miniszter nemrég közölte: 2017 első félévében 708 családot lakoltattak ki, az év második felében pedig várhatóan további 1000-1100-at fognak. Összehasonlításul: míg 2013-ban 550 kilakoltatás történt, 2016-ban már 3100.

A kilakoltatások híre bejárja a kertvárosokat. Andor felesége meséli, nem messze egy kétgyermekes család kiköltöztetéséről hallott. Szabóék esete annyiban speciális, hogy a bank nem kért árverést, a házat birtokba vevő magánszemély a követelést vette meg a banktól. Andor megpróbált megegyezni vele, pénzt ajánlott, de nem jutottak semmire. Pattanásig feszült a hangulat, a kiköltöztetett családapa barátságosságot színlelve veregeti meg az üldögélő új birtokos vállát. Párja kifejezetten ellenséges a sajtóval, Andorral is összeszólalkoznak, a végrehajtó csitítja őket. – Romániában lehet ez a stílus, de nálunk nem! – zárja a vitát az új birtokos felesége, utalva a kiköltöző férfi erdélyi származására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.