Nem vizsgálnák kötelezően a kéményseprők a családi házak kéményeit

Csak akkor menne ki a szolgáltató, ha kifejezetten kérik. De sokan nem fogják.

Kovács Áron
2017. 09. 22. 7:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egylakásos ingatlanokat, vagyis a családi házakat kivonná a kormány az úgynevezett sormunkában, rendszeresen végzett kéményseprési szolgáltatásból – hívta fel a figyelmet a Kéményseprők Országos Szakszervezete arra a javaslatra, amely egy Pintér Sándor belügyminiszter által csütörtökön benyújtott salátatörvényben bújik meg (itt olvasható, a 47. oldalon kezdődik). Az érdekképviselet szerint a javaslat „beismerő vallomás a tárca részéről, hogy képtelen ellátni a lakosság kéményellenőrzését és biztosítani magyar családok százezreinek a biztonságát, a felelősségvállalás helyett pedig fonetikai trükköket alkalmazva varrja a gombot a kabáthoz”.

A sormunka azt jelenti, hogy külön megrendelés nélkül, előzetes értesítést követően megy ki a kéményseprő, a kötelezően előírt vizsgálatot és tisztítást pedig – ha a tulajdonos biztosítja a bejutást az ingatlanba – ingyen végzi. A friss törvénymódosítás értelmében viszont a családi házakhoz csak akkor menne ki a kéményseprő, ha a tulajdonos kifejezetten kihívja, vagyis maga a szolgáltató nem ütemezné be, hogy hová mikor menjen. A szolgáltatás ebben az esetben is díjmentes lenne a magánszemélyeknek.

Ugyanakkor azt a javaslat indoklása is elismeri, hogy „az ingatlanhasználó egyéni felelősségvállalása növekszik”, hiszen a megrendelés nem kötelező, de a kötelező sormunka az előterjesztő szerint „adminisztrációs és időbeli terhet jelent” a lakosságnak, amit a módosítással megszüntetnek.

A szakszervezet azonnali választ vár a belügyminisztertől, hogy mi indokolta a döntést, ha pedig nem hajlandó a javaslatot visszavonni, úgy távozásra szólítják fel.

Ismeretes, a kormány 2016-ban ingyenessé tette a lakossági kéményellenőrzéseket, majd az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) fokozatosan átvette a szolgáltatást országszerte. Az OKF szerepvállalásának növekedésével párhuzamosan több cég is beszüntette tevékenységét vagy csődbe ment, köztük állami vállalatok is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.