Szinte lehetetlen célt választottak Gulyás Mártonék

Meglehetősen szkeptikusak voltak a Közös Ország Mozgalom kezdeményezésével kapcsolatban a lapunknak nyilatkozó elemzők.

Lőrincz Tamás
2017. 09. 02. 12:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglehetősen szkeptikusak voltak a Közös Ország Mozgalom kezdeményezésével kapcsolatban a lapunknak nyilatkozó elemzők, álláspontjuk alapján ugyanis a mozgalom politikailag nehezen eladható célt választott. A Gulyás Márton aktivistához köthető kezdeményezés ugyanis azt szeretné elérni, hogy változtassák meg a szerintük aránytalan és igazságtalan – és nem mellesleg kétharmados törvényhez kötött – választási rendszert. Asztalhoz kívánják ültetni a pártok képviselőit, akik a nyilvános, Alkotmány utcában rendezett egyeztetések után (ezek sora pénteken kezdődött el) október 23-ra kialakítanának egy olyan választási szisztémát, amelyet törvényjavaslatként nyújtanak be a parlamentben.

Az biztos, hogy az elsőre lehetetlennek tűnő ötlettel már egy kisebb sikert elértek: egy asztalhoz ültették a baloldali ellenzéki pártokat. A Közös Ország Mozgalom úgy tájékoztatott, hogy az általuk Agórának nevezett esemény megnyitóján mindegyik baloldali párt elnökségi szinten képviselteti magát. A választási rendszer megváltoztatásához azonban a Fidesz beleegyezésére is szükség lenne, ám a kormánypárt – bár kapott meghívót – várhatóan még az egyeztetésekre sem megy el.

– Nekünk nem a Fidesszel van gondunk, hanem a választási rendszerrel. Elfogadhatatlan, hogy a törvényt egy párt dolgozta ki, majd egy párt fogadta el. Igazságtalan, hogy egy Angliában élő magyar nem szavazhat levélben, míg egy környező országban élő magyar igen – sorolt néhány súlyos problémát Budija Szilvia, a mikroadományokból gazdálkodó, 150 fős mozgalom egyik szóvivője. Szerinte aggályos a „győzteskompenzáció” is, amely lehetővé teszi, hogy az egyéniben nyertes jelöltre leadott szavazatokat (amelyek nem voltak szükségesek a mandátum elnyeréséhez) újból figyelembe vegyék, amikor az országos listán osztják a mandátumokat.

Ha valaki elolvasta ezt az utolsó mondatot, szembesült azzal a problémával, amelyről elemzők úgy vélik, a legnagyobb gondot okozhatja a mozgalomnak. A választási rendszer ugyanis rendkívül bonyolult, a legtöbb embernek fogalma sincs arról, milyen módon osztják ki a mandátumokat, ezáltal pedig nem is hozza lázba a választókat. – A legtöbben nem értik, hogyan lesz a szavazatból mandátum, de nem is zavarja őket – jelentette ki László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Úgy véli, éppen emiatt a kezdeményezés szempontjából az a legnagyobb veszély, hogy érdektelenségbe fullad. – Az első napokban még nagy lehet a médiafigyelem, de egy-két hét múlva, amikor a politikusok és a civilek még mindig ugyanarról a nehezen érthető témáról beszélnek, félő, hogy kifullad az egész – fogalmazott. Ettől függetlenül úgy gondolja, a mozgalom valóban fontos témát tűzött a zászlajára, hiszen antidemokratikus a jelenlegi kampányszabályozás, helytelen, hogy halottak is lehetnek a névjegyzékben, ráadásul diszkriminatív, hogy nem minden külföldön élő magyar szavazhat levélben.

László Róbert arra is rámutatott, hogy az egész kezdeményezés kontraproduktív lehet. – Ha hosszú heteken-hónapokon át arról beszélünk, hogy a Fidesz a jelenlegi választási rendszerben nem váltható le, akkor ez azt sugallhatja a választóknak, nem érdemes elmenni szavazni. – Ő úgy gondolja, a mozgalom tanulékonyságát jelzi, hogy a kezdeti arányos választási rendszer helyett már „igazságos” választási rendszer a cél, ráadásul nemcsak ez lesz a viták témája, hanem például a sokkal megfoghatóbb kampány- és pártfinanszírozás is. Azt viszont nem tartja valószínűnek, hogy a pártok megegyeznek mindenben, nagyobb esélyt lát inkább néhány részletben a közös nevezőre.

– Már önmagában az is gond, hogy a választók nem ismerik a választási rendszert, a kezdeményezésünknek már csak emiatt is van értelme – érvelt Budija Szilvia, aki szerint sokan megértik a szisztémát, ha elkezdik magyarázni. – Azt könnyen be lehet látni, nem igazságos, hogy a Fidesz úgy szerzett kétharmados többséget a parlamentben, hogy mindössze a szavazatok 44 százalékát kapta meg – tette hozzá. Azt is megjegyezte, hogy optimista a kezdeményezéssel kapcsolatban, a részt vevő pártokról azt gondolja, „kifejezetten elhivatottak” a megállapodás mellett, így szerinte lesz közös javaslat. A kezdeményezést ráadásul egészen eltérő politikai oldalon állók is támogatják, emlékezetes például a mások mellett Zagyva György Gyula és Hajós András szereplésével készült videó – tette hozzá. – Ha pedig a Fidesz nem támogatja majd a javaslatot, akkor polgári engedetlenségi sorozatba kezdünk, egészen addig, amíg el nem érjük a célunkat – mondta. Konkrét példákat egyelőre nem említett, de azt hangsúlyozta, ezek erőszakmentes performanszok lesznek. Úgy vélte, az is növeli az esélyeket, hogy az eddigi tapasztalatok – mint például a vasárnapi boltzár és a netadó – azt mutatták, hogy ha a kormány jelentős erővel találja szembe magát, akkor meghátrál.

Sokan egyébként úgy gondolják, hogy éppen a polgári engedetlenségi mozgalom lehet a kezdeményezés valódi célja, és ehhez csak ürügyet adna az a tárgyalássorozat, amelynek eredményét lesöpri a Fidesz. Böcskei Balázs politológus szerint a polgári engedetlenségi akció nagyobb visszhangot kaphat, mint előtte a vita. – Egy rossz politikai nyilatkozat vagy egy helytelen rendőri fellépés nagyobb felháborodást is kiválthat, ráadásul ezeknél az eseményeknél már háttérbe szorul az ügy, azaz a választási rendszer témája, és a politikai közeg és hangulat lesz a fontosabb – mondta.

A polgári engedetlenségi mozgalmaknak ágyazhattak meg a kormányközeli lapok is, amelyek az elmúlt hónapokban több alkalommal is „forró őszről”, valamint a Közös Ország Mozgalom által szervezett „kiképzőtáborokról” írtak. Budija Szilvia utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy ezek az események csak az új tagok megismerését, a szervezetépítést és a stratégia kidolgozását szolgálták.

A Közös Ország Mozgalomnak egyébként szándékosan csak nők a szóvivői. Budija Szilvia szerint senkinek nem szúrt volna szemet, ha négy férfi a szóvivő, de megjegyezte, fontosnak tartják, hogy az elférfiasodott politikában nők is vállaljanak szerepet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.