Vitrin még nincs, vándorkiállításra küldik a Seuso-kincset

A római leletgyűjtemény várhatóan novemberig járja az országot, addigra tárolóvitrint is vásárolhatnak a kincseknek.

MN
2017. 09. 11. 20:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányhatározat szerint az úgynevezett Seuso-kincs, „az egykori Pannonia provincia területén fellelt, az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű lelete” magyarországi bemutatására Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Székesfehérvár és Zalaegerszeg megyei jogú városokban vándorkiállítást szerveznek.

A Seuso-kincs szállításáról, útvonala biztosításáról a Magyar Nemzeti Bank bevonásával a rendőrség gondoskodik majd. A tárolóvitrinek beszerzésére, a szükséges restaurálási munkák elvégzésére, a vándorkiállítás teljes körű megtervezésére 300 millió forintot fordítanak az idei költségvetésben – írja az MTI.

Lapunk információi szerint azonban éppen a vitrinek hiánya vezethetett a vándorkiállítás megszervezéséhez: a végső kiállítóhelynek számító Nemzeti Múzeum már tavaly decemberben közbeszerzési eljárást írt ki a szuperbiztos tárolóedényekre, de az elsőre magasnak tartott ár és a bürokratikus nehézségek miatt végül csak az idén novemberben érkezhetnek meg a múzeumba a vitrinek, és várhatóan addig a Seuso-kincs is mozgásban marad.

A kormányhatározat kimondja azt is, hogy az általános és középfokú iskolák, valamint a gyógypedagógiai, „konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények” tanulói kísérővel, az iskola által szervezett csoporttal – akár szombaton is – díjmentes vasúti utazással tekinthetik meg a Seuso-kincs magyarországi vándorkiállítását.

A Seuso-kincs a legjelentősebb ismert késő római ötvösművészeti leletegyüttes, amelyet néhány évtizeddel ezelőtt, a 70-es években találtak meg Magyarországon, majd illegális körülmények között jutott ki az országból.

A magyar kormány a kincset két lépésben – az első hét darabot 2014-ben, a második felét az idén nyáron – szerezte vissza, és hatalmas összeget, 13,2 milliárd forintnyi közpénzt fizetett érte. A leletegyüttest augusztus végéig a Parlamentben lehetett megtekinteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.