A nép helyett a Fidesz tudja jobban, mi legyen a Római-parttal

A kormánypárti többség értelmetlenné tette az ellenzéki aláírásgyűjtést, és kizárta a gát Nánási úti nyomvonalát.

2017. 10. 18. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid idő alatt tette értelmetlenné szerdán kilenc baloldali, liberális és zöld párt népszavazási aláírásgyűjtését a Fővárosi Közgyűlés fidesz–KDNP-s többsége. A római-parti árvízvédelem ügyében ugyanis olyan határozatot fogadtak el a reggel nyolc órára összehívott rendkívüli tanácskozáson, amelynek tartalmát maguk a képviselők sem ismerhették, tíz perccel az ülés hivatalos kezdete után sem. A helyszínen kiosztott dokumentumból, amelyet végül a jelenlévők közül kizárólag tizennyolc kormánypárti szavazott meg hét ellenzéki ellenében, kiderült: hiába gyűjtöttek másfél nap alatt jóval több mint tízezer aláírást a mobil gát ellenzői. A személyeskedésektől, durva minősítésektől sem mentes vitát követően elfogadott új határozat ugyanis egy fél mondattal hatályon kívül helyezte a csillaghegyi öblözet árvízvédelmi művének parti nyomvonalát kijelölő áprilisi közgyűlési döntést, amit a kezdeményező Együtt és Párbeszéd, valamint a hozzájuk csatlakozott MSZP, DK, LMP, MLP, Moma, kétfarkú kutya párt és Momentum, illetve több civil szervezet népszavazáson szeretett volna visszavonatni.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes javaslata azonban nemcsak az aluljárós kampánynak vetett véget, amelyre az említett pártok zöme bevallottan az Orbán-kormány megbuktatási lehetőségeként, a 2018-as parlamenti választási hadjárat bevezetőjeként tekintett. Az új döntésben a kormánypártiak immár egyértelműen kimondták, hogy az árvízvédelmi létesítmény ne a Nánási út – Királyok útja nyomvonalon, hanem a hullámtérben, azaz kizárólag a Duna partján épüljön. Azt pedig, hogy közelebb legyen a mobil gát a folyóhoz vagy távolabb, szakmai vizsgálatok után, később döntik el. A Fővárosi Közgyűlés szeptemberi ülésén ugyanis a kormánypártok Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármesterének felvetésére és Tarlós István főpolgármester javaslatára arról döntött, hogy a part menti változat mellett megvizsgáltatják, a mobil gát épülhet-e a kerítések vonalában. Ezzel egyes remények szerint megmaradna a Római-part természetközeli állapota, és nem kellene kivágni a partélen a fákat.

A másik újdonság, amit eddig ilyen nyíltan hivatalosan nem foglaltak határozatba, hogy a jelenlegi, Nánási úti nyúlgát mint nyomvonal kizárására „a parti ingatlanok védelmében” kerül sor. A tiltakozók egyik fő érve volt ugyanis, hogy a városvezetés a mobil gát építésével egyértelműen a magántulajdonosok és az ingatlanfejlesztők érdekeit szolgálják ki, s állításukat fenntartják ma is.

A szerdai, rövidre fogott vitában Bús Balázs azzal érvelt a népszavazás ellen, hogy a III. kerületi önkormányzat által megrendelt közvélemény-kutatás szerint az óbudaiak jelentős többsége, 59 százaléka a part menti mobil gát mellett van. 

A jobbikos Tokody Marcell a demokrácia megcsúfolásának nevezte azt, ami történt, szerinte a Fidesz méltatlanná vált Budapest vezetésére. A kormánypárti eljárást elfogadhatatlannak nevezte az MSZP, a DK és az LMP is. A döntés után a kezdeményezők nevében Karácsony Gergely a Párbeszéd és Juhász Péter az Együtt részéről leszögezte: a mostani aláírásgyűjtés természetesen nem folytatható, de győzelemként értékelik, hogy akciójukkal egy nap alatt színvallásra kényszerítették a Fideszt. „Nem adjuk fel, amíg el nem érjük, hogy a Nánási úti nyomvonalon épüljön az árvízvédelmi mű, amely valóban biztonságosan megvédi a csillaghegyi öblözetben élő 55 ezer embert” – mondta Karácsony Gergely. Hozzátette: terveik között van egy új kérdéssel feltett újabb népszavazási kezdeményezés is.

A közgyűlésben egyébként, amelyen ismét megjelentek a mobil gát építését támadó és támogató civilek, Tarlós István „megfenyegette” a szintén méltatlankodó, MSZP-s Horváth Csabát, aki 2006 és 2010 között Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester helyettese volt, hogy pénteki sajtótájékoztatóján fogja feltárni a szocialista képviselő múltját. Ezzel arra utalt, hogy Horváth 2009 májusában a jelenleg a DK színeiben a közgyűlésbe jutott Gy. Németh Erzsébettel együtt leszavazta a gát építésére beterjesztett négy változat közül azokat az alternatívákat, amelyek éppen a Nánási úton és a Királyok útján képzelték el az árvízi védekezést. A főpolgármester kijelentette: most már nem akar mást, mint megépíteni a védművet, amelyet hatvan éve nem épít meg senki.

„Felelőtlen döntést hoztak – fakadt ki kérdésünkre Lányi András író, filozófus és környezetvédő, aki szakemberekkel együtt kidolgozott egy a fideszes többség által leszavazott alternatív javaslatot a Római-part megmentésére. – Mindeddig három alternatíva volt, nem kértünk mást, mint hogy mindhármat megfelelő mélységben vizsgálják meg, és csak azután hozzanak döntést. Nem így történt, ezért a felelősség a döntéshozóké. Ezért a jövőben is hallatják a hangjukat mindazok, akiknek fontos a Római-part, fontos, hogy megmaradjon a folyó természetközelisége, és fontos, hogy olyan árvízvédelmi mű épüljön, amely biztonságosan megvédi a csillaghegyi öblözetben élő 55 ezer embert.” Lányi András szerint a mobil gát nem ilyen. Végezetül elmesélt egy történetet, hogy torzítja el a hatalom a valóságot: „Egyik nap megyek a Nánási úton, egy kocsmába igyekvő férfi felismert – nyilván látott a tévében, hallotta, miről beszélek –, majd felemelt hangon hozzám szólt: azért támadom a mobil gátat, hogy a kormánynak minden rosszabb legyen. Ennek az embernek hiába is érveltem volna bármivel. Mélységesen szomorú, hogy ide jutottunk.” 

Civil követelések

Hatpontos követeléslistát állított össze a Fővárosi Közgyűlés döntését ugyancsak felelőtlennek és felemásnak tartó Maradjanak a Fák a Rómain elnevezésű Facebook-csoport. Közleményük szerint ők továbbra is minden lehetséges nyomvonalra komplex vizsgálatot és tervet, azok összehasonlítását követelik műszaki, árvízvédelmi, vízügyi, környezeti, településrendezési, társadalmi, jogi és pénzügyi szempontból egyaránt. Nyilvános vitát is akarnak szakértők bevonásával, továbbá szorgalmazzák minden eddigi engedélyezési eljárás leállítását, egyben a csillaghegyiek védelmében a gátépítés megkezdését az Aranyhegyi-pataknál. (Sz. Zs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.