Csepreghy Nándor elismerte, hogy nem sikerült a bürokráciacsökkentés

Csak részeredményeket értek el a ciklusban. Az intézményrendszer átalakítását befejezték.

MN
2017. 10. 05. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai uniós források eljuttatása a gazdasághoz csak szűk szegmensét tehetik ki a fejlesztéspolitikának – hangsúlyozta Csepreghy Nándor a Portfolio Budapest Economic Forum 2017 nevű konferenciáján. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint egy ország versenyképességét az állam, a gazdaság és a társadalom versenyképessége együttesen határozza meg. Mint megjegyezte, hibás elgondolás az állami beavatkozás egyetlen eszközeként a pénzügyi juttatások minél hatékonyabb kihelyezését számon tartani.

Kiemelte, hogy az előző uniós pénzügyi ciklushoz képest lényegesen jobban áll az ország a források felhasználásában. Miközben a 2007–2013-as pályázati pénzek kifizetésének heti átlaga 5,8 milliárd forint volt, a 2012–2020-as forrásokból már hetente 24 milliárdot juttatnak el a vállalkozásokhoz. Arra is rámutatott, hogy megdőltek azok az elemzői állásfoglalások, amelyek szerint pusztán átmeneti a pozitív hatása a magyar kormányzati intézkedéseknek a gazdaságra – írja az MTI.

A bürokráciacsökkentésről, amely szintén fontos meghatározója egy ország versenyképességének, Csepreghy Nándor közölte, a kormányzati ciklusban fontos, de csak részeredményeket értek el. Az intézményrendszer átalakításának a munkáját a 8 csúcsminisztérium létrehozásával és a járási rendszer kialakításával befejezték – jegyezte meg. Az átszervezett infrastruktúra jól vizsgázott a miniszterhelyettes szerint, hiszen míg például 2010-ben az ügyek mindössze 44 százalékát rendezték 8 napon belül az állami hivatalok, addig mára már ez az arány 85 százalék.

A kormány célja a vidék felzárkóztatása, amelyet többek között a Modern városok programon keresztül kívánnak megvalósítani – húzta alá Csepreghy Nándor, aki azt is hozzátette, hogy a következő szűk öt évben 3400 milliárd forintot juttatnak el a fővároson kívüli területekre.

Csepreghy Nándor szerint fontos, hogy a régió a jövőben is egységesen lépjen fel a térségi országok gazdaságát érintő ügyekben, ugyanis, mint mondta, számítani kell arra, hogy fel fognak erősödni a nyugat-európai üzleti érdekeket szolgáló erők a nemzeti érdekképviselettel szemben. „Nem szeretnénk, hogy Közép-Európa gazdasági és demográfiai hátországa legyen a magországoknak” – mutatott rá. Csak olyan típusú gazdasági kooperáció fogadható el a térség országai számára – folytatta –, amely mindkét fél érdekét szolgálja. A 150-200 milliós lakossággal rendelkező régió tud olyan erőt képviselni, hogy alkupozícióba juthasson a magországokkal szemben – tette hozzá az államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.