Iránytű: A Jobbiknak van a legnagyobb szavazói tartaléka

A DK-sok negyede átszavazna az MSZP-re, a szocialista bázisnak viszont kevesebb mint tizede választaná Gyurcsányt.

Katona Mariann
2017. 10. 17. 18:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen mondják azt, hogy biztosan nem szavaznának a kormánypártokra – legalábbis ez derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb, lapunk megrendelésére készült kutatásából. A felmérés szerint míg augusztusban 26, a múlt hónapban már 31 százaléknyian utasították el egyértelműen a Fidesz–KDNP-pártszövetséget, azt állítva, hogy semmiképpen sem adnák rájuk a voksukat.

Ezzel együtt viszont az ellenzéki pártok iránti ellenszenv némileg csökkent az elmúlt időszakban. A válaszadók 15 százaléka zárja ki azt, hogy az MSZP-re szavazzon, 12 százalék pedig a Jobbikra nem húzná be egyáltalán az ikszet. Mindkét párt néhány százaléknyit tudott lefaragni – augusztushoz képest szeptemberre – az ellenzőik táborából. A parlamenti pártok közül az LMP érte el a legjobb eredményt, mindössze 2 százalék zárta ki a lehetőséget, hogy rájuk szavazzon.

Az Iránytű Intézet kutatásából az is kiderül, hogy a pártok közül a legnagyobb „szavazói tartaléka” a Jobbiknak van. A legtöbben ugyanis Vona Gáborékat említették arra a kérdésre, hogy kire szavaznának, ha az elsődlegesen kiválasztott pártjukra valamiért nem tudnának. A felmérés szerint a Jobbikot 13 százalék nevezte meg, a második ebben a körben az LMP volt, 10 százalékkal. A Fideszt és a KDNP-t ugyanakkor már jóval kevesebben említették második elképzelhető választottjukként, a megkérdezettek öt százaléka adná a voksát rájuk ilyen esetben. Ugyanennyien, vagyis szintén öt százalék tartja második lehetőségnek az MSZP-t. De volt 14 százaléknyi olyan választó is, aki állítása szerint senki másra nem szavazna, ha az alapvetően általa támogatott pártra nem húzhatná be az ikszet.

Legnagyobb arányban a kormánypártok szimpatizánsai között vannak olyanok, akik senki másra nem szavaznának, harmaduk ugyanis elutasított egy ilyen opciót. Nagyjából a fideszes bázis negyede nevezte meg második pártjaként a Jobbikot, 12 százalékuk pedig az LMP-t. Érdekesség, hogy a jobbikosoknak is nagyjából a negyede voksolna a kormánypártokra, ha a Jobbikra nem tudna, az LMP-t viszont már többen, 22 százalék választaná ilyen esetben.

A baloldali pártok, így az MSZP és a Demokratikus Koalíció támogatóit tekintve – a felmérés szerint – annyira nem nagy az „átjárás”. A kutatásból az derül ki, hogy a szocialisták szimpatizánsainak például csak 9 százaléka szavazna át a DK-ra. A legtöbben – 29 százalék – inkább a Jobbikot nevezte második pártjának, míg 27 százalék az LMP-t. A DK-s tábornak viszont a negyede hajlandó lenne az MSZP-re szavazni – ha Gyurcsány Ferenc formációjára nem tudna –, de 17 százalék náluk is inkább a Jobbikot választaná, tíz százalék pedig az LMP-t.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.