Kisebb falu rejtőzik a ferihegyi gyorsforgalmi út melletti erdőben

Az ott élők szabad ég alatti nappalijukban fogadták a kispesti polgármestert és delegációját.

Koncz Tamás
2017. 10. 18. 4:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ijesztőek lennénk? Az talán nem baj – mondta mosolyogva Gajda Péter, amikor a gumibotos rendészekről, a rendőri kíséretről kérdeztem. A kispesti polgármester aztán könnyű nyári zakójában bevetette magát a ferihegyi gyorsforgalmi út melletti senki földjére – mögötte libasorban a kerületi delegáció –, hogy bejárja a fák között meghúzódó hajléktalantanyákat.

Gajda Péter látogatása egyszerre volt jelzés a hajléktalanoknak és a Vak Bottyán utca szemetelés és bűz miatt dühös lakóinak; a párbeszéd kísérlete az erdőben rekedt közösséggel. A gyorsforgalmi út és az utca közötti kis erdőben ugyanis 15-20 ember lakik; többen régóta gyökeret vertek itt, mások nemrég érkeztek, mert azt hitték, a kerületben otthont találhatnak maguknak.

Vöröskeresztes kísérők segítségével próbálta fölmérni a polgármesteri különítmény, ki szorulhat ellátásra, hova kellene szemeteskonténer.

Eldobált hulladék ugyan bőven van az erdőben, de az is igaz, az itt élők próbálnak normális körülményeket teremteni maguk körül: szabad ég alatti nappalikban, katonásan rendezett sátortáborban fordultunk meg, egy idős férfi pedig a házigazda nyugalmával fogadta Gajda Pétert – saját kezűleg épített deszkabódéja ajtajában.

A hajléktalanszállót minden megkérdezett kerüli: az ötvenes éveiben járó Miklós lopásokra, balhés szobatársakra panaszkodott, sógornőjének pedig segélye és kukázásból származó bevétele sem volna elég a 32 ezer forintos szállódíjra. – Többet eszünk, mint amennyi fémdobozt szedünk – mondta lemondóan mosolyogva az asszony, akinek még az „emberre” is gondolnia kell: szintén hajléktalan férje három éve ül már rézlopás miatt, és várja a csomagokat.

Minderre tanácstalan hümmögés volt a válasz, a túra összességében kissé céltalannak tűnt. A polgármester a Magyar Nemzet kérdésére el is ismerte, az „erdei emberek” a karitatív támogatáson kívül nem sok mindenre számíthatnak. Bérlakásra biztos nem, önkormányzati ingatlanból ugyanis 800 van a kerületben, az évi 10-15 szociális alapon megpályázható ingatlanra pedig tízszeres a túljelentkezés.

Három éve volt egy példaértékű kispesti kezdeményezés, de szerencsétlenül végződött: az önkormányzat két romos házat adott át hajléktalan családoknak, akik egy civil szervezet segítségével fölújították. A programot végül le kellett zárni, mert Kispestet elárasztották az innen-onnan érkező fedél nélküliek – így kötöttek ki aztán többen is az erdőben. – Ha folytatjuk, az ország minden hajléktalanja idejön; nem tudunk mindenkit támogatni – mondta a kerületi vezető.

Mint Füredi Évától, a Vöröskereszt helyi munkatársától megtudtuk, utcai gondozó szolgálatuk Kispesten 110 „állandó” hajléktalant tart nyilván – és csak idén 124 új fedél nélkülit regisztráltak; ennél azonban jóval több lehet a lemorzsolódás szélén állók aránya. Azt pedig nehéz eldönteni, hogy ki fedél nélküli, és ki nem, amikor a boroskanna, a szakadt ruha, a leváló cipőtalp szinte népviseletnek számít Kőbánya–Kispest és a lakótelep környékén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.