Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Kizártak több civil szervezetet a börtönökből

Tizennyolc év után bontottak szerződést a Magyar Helsinki Bizottsággal, négy civil szervezetet is elküldött a BVOP.

MN
2017. 10. 13. 18:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága egyoldalúan október elsejei hatállyal felmondta a tizennyolc éve élő kétoldalú megállapodást a Magyar Helsinki Bizottsággal (MHB), és kitiltotta a börtönökből – jelentette be a civil szervezet. Tóth Tamás országos parancsnok állítólag arra hivatkozott, hogy a megállapodás nélkül is biztosíthatók a fogvatartottak jogai.

A Magyar Helsinki Bizottság közleményében felidézi, 1999 óta élt a megállapodás, és az együttműködés közel két évtizede alatt végig példamutatóan korrekt viszonyban voltak a BVOP-vel: a parancsnokság véleményezte a civilek börtönjelentéseit, többször beépítették a jogvédők javaslatait büntetés-végrehajtási gyakorlatukba, az MHB pedig bármelyik börtönbe ellátogathatott, és jogi segítséget is nyújtott a raboknak.

„Semmi jel nem mutatott arra, hogy a megállapodást felmondhatják. Ezért ért váratlanul bennünket a döntés, amelyet kénytelenek vagyunk tudomásul venni” – írta a jogvédő szervezet.

Az MHB arra is emlékeztet, hogy a minden külső, társadalmi kontroll nélkül maradó intézmények hajlamosak az önkényre – és különösen igaz ez a börtönök zárt világában. Hozzáteszik, hogy bár létezik állami megelőző mechanizmus, az ombudsman munkatársai csak elvétve tudnak eljutni börtönökbe, mivel az összes zárt intézet monitorozása a feladatuk.

A szervezet szerint tizennyolcezer fogvatartottnak és több tízezernyi családtagjának csökkennek most a lehetőségei, hogy a rabok jogai garanciálisan érvényesülhessenek, és a börtönökben támasz nélkül maradók segítséget kaphassanak.

Sajtóhírek szerint a BVOP más civil szervezetekkel is felmondta együttműködési megállapodását: a Független Hírügynökség megkeresésére a parancsnokság a kitiltás tényét tagadta, de azt elismerte, hogy négy civil szervezettel is szerződést bontottak. A parancsnokság szerint a felbontott szerződések egy részét még aktualizálhatják, megújíthatják.

A Magyar Nemzet levélben kereste meg a BVOP-t. Több kérdést is feltettünk, szerettük volna megtudni, hogy

 Ha választ kapunk a parancsnokságtól, frissítjük cikkünket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.