Kúria: Ki kell adni a taópénzek útját

Megtudhatjuk végre, mennyi pénzt kaptak például a magyar futballklubok.

Unyatyinszki György
2017. 10. 25. 9:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kúria helybenhagyta azt a másodfokú bírósági ítéletet, amely arra kötelezte a Nemzetgazdasági Minisztériumot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát, tegyék megismerhetővé, hogy mely piaci szereplők és mekkora mértékben adtak taótámogatásokat hazai sportegyesületeknek. A bíróság kimondta, hogy mivel a támogatásokat a cégek az adóalapjukból jóváírhatják, ezért az adóbevétel a költségvetésből hiányzik, a sportegyesületnél megjelenő összeg pedig közpénzként értelmezhető.

A pert tavaly a Transparency International indította, ugyanis a sportegyesületek, a sportszövetségek, az Emmi és az NGM sem árulta el, hogy kik mekkora összeget és mely egyesülethez juttattak. A TI igénylése a 2011 júliusa és 2016 júliusa közötti adatokra vonatkozik. Az átláthatóságért küzdő szervezet a másfél évig húzódó per során szerette volna elérni, hogy a pereskedés idején keletkező adatokat is kiadják, ám azt nem találta indokoltnak a Kúria.

A taótámogatások legnagyobb kedvezményezettjei a látványsportok – labdarúgás, vízilabda, kosárlabda, kézilabda, jégkorong, röplabda –, köztük is kiemelten nagy összeg áramlik a labdarúgásba. Emlékezetes, a Mészáros Lőrinc milliárdoshoz köthető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány a nyilvánosságra kerülő adatok szerint 2,92 milliárd forintos támogatásra tett szert. A rendszer bevezetése óta becslések szerint 14 milliárd forint kerülhetett a felcsúti egyesülethez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.