Még mindig egy évet kell várni műtétekre

Gerincstabilizáló beavatkozásra átlagosan 336, új térdprotézis elhelyezésére 345 nap elteltével kerülhet sor.

Kuslits Szonja
2017. 10. 14. 15:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A júniusi mutatókhoz képest úgy látszik, mostanra némileg javult a várólistás betegek helyzete, bár a gerincstabilizáló műtétek esetében jelenleg is átlagosan közel egy teljes évet (336 napot) kell várnia egy páciensnek a beavatkozásra – derült ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) lapunk által megismert friss adataiból. A listán most 664 beteg várakozik gerincstabilizáló műtétre. Nekik az állapotukkal járó fájdalmakat egyedül az operáció enyhítheti, ám erre egyelőre, hiába minden igyekezet, nem kerülhet sor egyhamar. A nyár elején egyébként még 467 nap volt a várakozási idő, és ez 686 embert érintett. A betegek száma tehát nem csökkent jelentősen, és a jelek szerint a várakozási időben tapasztalt javulás is csak rövid távon mutatkozik meg. Tavaly júliusban ugyanis csupán néhány nappal volt hosszabb (354 nap) a várakozási idő. Valószínű tehát, hogy a többévnyi drasztikus csökkenés után elérte határait a rendszer, az úgynevezett várólista-csökkentő program hatására komoly visszaesés már nem valószínű.

Nem mindegy egyébként az sem, hogy mely régióban szeretné valaki elvégeztetni a műtétet, ugyanis az országon belül jelentős különbségek vannak. Míg a Dél-Alföldön listázott 23 betegnek például nyolc nap az átlagos várakozási idő gerincstabilizáló műtétre, addig ugyanez a Dél-Dunántúlon lévő 235 páciensnek már 556 nap, a Nyugat-Közép-Magyarországon pedig 247 nap telik el a beavatkozásig. A legtöbben egyébként az utóbbi régióban várnak a műtétre, 343 betegnek lenne erre szüksége.

A legfrissebb adatok szerint a térdprotézist igénylők sem járnak jobban. Esetükben is közel egy év, pontosabban 345 nap az átlagos várakozási idő, de erre a beavatkozásra a gerincstabilizáló műtétnél már jóval több, 5788 beteg várakozik. Júniusban még hatezernél is többen szerepeltek a listán, tehát minimális javulás azért tapasztalható.

Hasonlóan hosszú időbe – átlagosan 293 napba – telik, míg valaki csípőprotézist kaphat, mivel erre is több ezren: 5036-an várakoznak. Itt már nincsenek olyan drasztikus régiós eltérések a várakozási idő hosszában, ahogy az a gerincstabilizáló beavatkozásoknál tapasztalható. Azonban így is harmadannyit kell várniuk a betegeknek például a Dél-Alföldön, mint a Dél-Dunántúlon vagy Észak-Magyarországon.

A legtöbben azonban – ahogy a korábbi években mindig – a szürkehályog-műtétre várakoznak: jelenleg 11 864 embernek lenne szüksége erre a beavatkozásra. A várólisták viszont legalább rövidebbek, átlagosan 94 nap telik el a műtétig. Tavaly júliusban ez még 104 napba telt, a várakozók száma akkor 11 377 volt. A legtöbben a Nyugat-Dunántúlon szorulnak rá a műtétre, éppen ezért ott 142 nap is lehet a várakozási idő. Ezek a régiós különbségek egyébként több más műtét esetében is tapasztalhatók, ilyen például a szív elektrofiziológiai vizsgálata (egyfajta katéteres beavatkozás), az implantátumos hasfali és a lágyéksérvműtét is.

A NEAK a honlapján legutóbb augusztus 1-jén közölt összesített adatokat a várólistákról. A nyilvántartás alapján akkor 27 501 beteg várt műtéti ellátásra. Ez minimális javulást jelent a júniusi számokhoz képest, amikor is 27 590-en szerepeltek a listán. Ez a szám egyébként öt évvel korábban még több mint 70 000 volt, tehát hosszú távon javulás tapasztalható, bár jelentős csökkenés már nem valószínű.

A várakozási idő nem egyedül a listán szereplők számától függ. Befolyásoló tényező lehet az elérhető orvosok száma és leterheltsége, a tárgyi feltételek, a műtőhasználati korlátok, a finanszírozási problémák is.

A 2015-ben megkezdett várólista-csökkentő program egyik fontos eleme, hogy azok a kórházak, amelyeknek nagyobb stábjuk és műtői kapacitásuk van, költségnövekedés nélkül átvehetnek betegeket azoktól a várólistát vezető intézményektől, ahol a kapacitáshiány miatt nincs lehetőség olyan gyorsan elvégezni a beavatkozásokat. Ezzel a betegek is jól járhatnak, hiszen a NEAK nemcsak a kórházakat segíti, hanem az utazást vállaló betegeket is. Ha ugyanis a műtétet egy lakhelytől távol eső intézményben végzik, akkor utazási támogatás jár, sőt ha indokolt, akár a kísérő utazási költségeit is megtérítik.

Arról, hogy pontosan mely régióban milyen hosszú a várakozási idő, online tájékozódhatnak a betegek. Fontos különbséget tenni azonban a várólista és az előjegyzési lista között, ahogy ezt a NEAK honlapja is teszi. A várólistánál a jelentkezési sorrend határozza meg, miképpen követik egymást a betegek, míg az előjegyzési listáknál a beteg a beavatkozást egy konkrét orvosnál vagy intézetben szeretné elvégeztetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.