Népszavazás lesz Erzsébetvárosban a bulinegyedről

A helyi fideszesek szerint a romkocsmás bulinegyed a Hunvald-korszak ingatlaneladásai nyomán alakult ki.

2017. 10. 03. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döntsön a nép minden, a bulinegyedben található szórakozóhely kötelező éjféli bezárásáról – fogadta el keddi rendkívüli ülésén Erzsébetváros képviselő-testülete Stummer János (Jobbik) javaslatát. A környéken élők életkörülményeinek ellehetetlenülése, az immár állandósuló kosz, zaj, bűz és bűnözés mérséklésére a VII. kerület fideszes vezetése eredetileg négy alternatívát terjesztett be, s az éjféli zárás mellett hajnali kettő, négy vagy hat óra mellett is dönthettek volna, azonban a kialakult feszült hangulatban nem merték vállalni a felelősséget. A tanácskozáson megjelentek a megoldásként kizárólag az éjféli zárást követelő lakók, de ott voltak a bevételeiket, a munkahelyeiket féltő vendéglátósok is. Előbbiek a népszavazást megkésettnek, egyben a rendteremtés elodázásának tartják, s mint mondták, tovább tiltakoznak alkotmányos alapjogaikért, az élhető Erzsébetvárosért. 

Pedig Vattamány Zsolt (Fidesz–KDNP) polgármester azt mondta: az elmúlt hónapokban mindent megtettek, hogy a keddi ülésre végül minden olyan javaslat a képviselők elé kerüljön, amely jelentősen enyhíti az itt élők valós problémáját. Jól tudta, hogy a képviselő-testületben nincs többsége a kormánypártoknak. A Fidesz-frakció meg is lepett mindenkit, hogy elsőként ők álltak elő a népszavazás ötletével, de úgy, hogy a szórakozóhelyek nyitva tartásról ne is kelljen szavazni. Az MSZP és a többi baloldali párt a kormánypártokat kárhoztatta, mondván, hét éve vannak hatalmon, eddig mégsem tettek semmit, míg a fideszesek azt hánytorgatták fel, hogy a romkocsmás bulinegyed a Hunvald-korszak ingatlaneladásai nyomán alakult ki.

Végül a Jobbiktól a DK-ig terjedő teljes ellenzék összefogásával színvallásra kényszerültek a fideszesek, akik nem támogatták az éjféli zárórát, viszont magukra maradtak. A másik három alternatív megoldásra végül senki sem mondott igent.

A bulinegyedes szigorításokat viszont egy kivétellel egyhangúlag fogadták el a képviselők. Ennek alapján szintén jobbikos javaslatra Erzsébetvárosban összesen 600 millió forintot költenek a következő két évben takarításra, gépek, szemetesedények beszerzésére, illemhelyek felújítására, újak telepítésére. A bulinegyedben, azaz az Erzsébet körút, a Király utca, a Károly körút és a Rákóczi út által határolt területen az önkormányzat tulajdonában álló üres helyiségek közül már egyet sem ad bérbe szeszes ital árusítására, illetve a már meglévő bérlemények ilyen célú funkcióváltását sem támogatja. Megszavazták, hogy a VII. kerületi rendőrkapitányságnál kezdeményezik, hogy a kiemelt területeken állandó legyen a rendőri jelenlét, egyben megerősítik a kerületi rendészetet és az ügyfélszolgálatot. Szűk többséget kapott, hogy a fideszes Bajkai István alpolgármester irányításával hozzanak létre egy alapítványt, amelybe a vállalkozók fizethetnek, s a pénzeket az itt élők életkörülményeinek, biztonságának javítására fordítanák. A baloldali Szövetség az Európai Erzsébetvárosért nevű frakció előterjesztésére többek között arról is határoztak, hogy fokozzák a területen az ellenőrzéseket, a kerületi rendőrök, rendészek számára pedig angol nyelvi képzéseket indítanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.