Római-part: kezdődik a népszavazási aláírásgyűjtés

Kilenc baloldali, liberális, illetve zöld párt vesz részt az akcióban hétfő délelőttől. 138 ezer aláírást kell összegyűjteni harminc nap alatt.

2017. 10. 15. 18:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc baloldali, liberális, illetve zöld párt kezdi meg hétfő délelőtt a Római-part védelmében tervezett népszavazási aláírásgyűjtést – tudtuk meg a szervezetek lapunkhoz eljuttatott meghívójából. A kezdeményező Együtt és Párbeszéd mellett a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Magyar Liberális Párt, a Magyar Szocialista Párt, a Modern Magyarország Mozgalom és a Momentum célja a Fővárosi Közgyűlés áprilisi döntésének visszavonása, amely az árvízvédelmi mű parti nyomvonalát kijelölte. Ez utóbbi döntést erősítették meg a többségben lévő fidesz–KDNP-s fővárosi képviselők azzal a kiegészítéssel, hogy megvizsgálják: lehetséges-e az árvízvédelmi mű, azaz a mobil gát kiépítése a néhány méterrel beljebb, az ingatlantulajdonosok kerítésének vonalában. Csakhogy miután a Kúria múlt kedden hitelesítette az ellenzéki pártok által benyújtott népszavazási kérdést, a városvezetés hirtelen összehívta október 18-ára, szerdára a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését. A meghívót még pénteken elküldték a képviselőknek, azonban az előterjesztést vasárnap estig sem nyújtották be.

Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke, a népszavazás egyik kezdeményezője biztos abban, hogy egy hónap alatt összegyűjtik a kiíráshoz szükséges több mint 138 ezer aláírást.

Ugyanakkor Kaprinyák Szilvia, a Maradjanak a Fák a Rómain nevű Facebook-csoport egyik képviselője a Magyar Nemzetnek elmondta: szintén hétfő délelőttre egyeztetésre hívta őket Tarlós István kormánypárti főpolgármester. Hozzátette, hogy a népszavazás ügyében múlt csütörtökön kiadott közleményükben ők kezdeményeztek tárgyalásokat. A mobil gát ügyében egyáltalán nem értenek egyet a főpolgármesterrel, a védművet csak a parton túl, a Nánási út és a Királyok útja vonalában tudják elképzelni. Ugyanakkor a civilek a jelenlegi népszavazási kérdés ügyében lényegében közös platformra kerültek a főpolgármesterrel, aki értelmetlennek tartja önmagában a határozat visszavonását, mert a nyomvonal kérdése akkor is kérdéses maradna. A Maradjanak a Fák a Rómain és még további öt civil szervezet azt szeretné, ha a Fővárosi Közgyűlés önként visszavonná a kifogásolt határozatot, egyben saját maga kezdeményezne népszavazást, egyértelműen eldönthető kérdéssel.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.