Római-part: többpárti összefogással indul a népszavazási aláírásgyűjtés

A Kúria hitelesítette két ellenzéki párt kérdését. Több mint 138 ezer kézjegy kell, hogy a budapestiek döntsenek a mobilgátról.

2017. 10. 10. 19:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár már a jövő héten megkezdődhet a budapesti aláírásgyűjtés a Római-part védelmében, tudta meg a Magyar Nemzet azután, hogy a Kúria keddi döntésével – felülvizsgálva a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) korábbi elutasító határozatát – hitelesítette az Együttnek és a Párbeszédnek az ügyben benyújtott népszavazási kérdését. Ez népszavazási törvény értelmében azt jelenti, hogy ha visszaérkezik az FVB-hez a jogerős döntés, akkor a testületnek öt napon belül ki kell adnia egy pecséttel ellátott aláírásgyűjtő ívet. Azokat sokszorosítva megkezdődhet az aláírásgyűjtés. A Fővárosi Közgyűlés erre vonatkozó rendelete alapján a választópolgárok tíz százalékának, azaz több mint 138 ezer embernek kézjegye szükséges ahhoz, hogy kötelezően ki kelljen írni a népszavazást. Összegyűjtéséhez azonban nem több mint harminc napjuk van a kezdeményezőknek.

A kérdés a következő: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV. 5.) számú határozatát?” Ez az az áprilisi határozat, amelyet most szeptemberben megerősítettek, s amely kimondja a mobilgát part menti nyomvonalát, amit  a Római-part természetközeliségét féltők elutasítják. A tiltakozó civilek szerint annak ellenére, hogy a fővárosi képviselők azt is elfogadták, hogy készüljön nyomvonalvizsgálat a beljebb, a kerítések vonalához közeli területre is, – a természet védelme és a csillaghegyi öblözetben élő 55 ezer ember biztonsága szempontjából – legmegnyugtatóbb megoldás csakis a Nánási út és a Királyok útja vonalában kiépítendő fővédmű lenne. Ezzel szemben Tarlós István fidesz–KDNP-s főpolgármester és a kormánypárti többség azért ragaszkodik a part menti változathoz, mert a legtöbb szakvélemény azt támogatta, s szerintük nehezen lenne magyarázható, hogy a több tízmilliárd forintos árvízvédelmi beruházás miért nem védheti meg a 70 hektáros hullámtérben jogszerűen épült ingatlanokat.

Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke, az egyik kezdeményező lapunknak elmondta: ahogy lehet, haladéktalanul hozzákezdenek az aláírások gyűjtéséhez. – Annak ellenére, hogy Tarlós István főpolgármester legutóbb azt ígérte, hogy „nem vétózza meg” azt sem, ha a jogszabálynak megfelelően a Fővárosi Közgyűlés egynegyede, azaz kilenc képviselő kezdeményezné a népszavazást, maradunk a biztosnál – mondta Pataki Márton. Szerinte ugyan a főpolgármesteri ígéretnél nem kellene aláírásokat gyűjteni, de kétséges, hogy a referendumot valóban kiírná-e a többség. A politikus kiemelte: érvényes és eredményes népszavazással nem mehetne szembe a Fidesz, az igenek győzelme pedig csakis egyet jelenthetne: hogy a Nánási úti nyomvonalon kellene megépülnie az árvízvédelmi műnek, amelynek szükségességét senki sem vitatja.

Mint kiderült, az ellenzéki pártok közül többen is összefognak, s az Együtt és a Párbeszéd aktivistái mellett az MSZP, a DK és az LMP aktivistái is gyűjteni fogják az aláírásokat.

A szocialista Horváth Csaba szerint ahogyan a Momentumnak meglett a szükséges aláírás az olimpia ügyében, úgy lesz itt is. – A kialakult helyzetért Tarlós István és Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere különösen felelős. A III. kerületben ugyanis minden hivatalos eljárás nélkül meg lehetett volna kérdezni a „népet” már évekkel ezelőtt, s nem most derülne ki, hogy az ott élők alig 16 százaléka támogatja, zömük viszont elutasítja a Római-part tönkretételét – fogalmazott Horváth Csaba. Az MSZP-s politikussal egyetért a DK-s Gy. Németh Erzsébet is.

Hasonlóképpen vélekedik az LMP-s Csárdi Antal, és üdvözölte a Kúria döntését. Szerinte nem kellett volna ide eljutni, ha a főváros lefolytatja azokat a szakmai vitákat, amelyek elmaradtak; ehelyett az ellenvéleményeket mondó professzorokat, szakembereket kigúnyolják, lenézik és semmibe veszik.

– Hét év telt el, és még mindig megoldatlan a csillaghegyi öblözet árvízvédelme, holott a főpolgármester régóta azt hangoztatja, hogy neki két beruházás fontos: a 3-as metró és az árvízvédelmi mű – válaszolta kérdésünkre a jobbikos Tokody Marcell. Emlékeztetett: a népszavazást, azt, hogy döntsenek a budapestiek, kiemelten fontosnak tartják. Ugyanakkor a Jobbik felhívta a figyelmet arra, hogy nem csupán a vita maradt el, hanem a lehetséges nyomvonalak egyenrangú vizsgálata is. Így kétséges, hogy a nép mi alapján dönt majd, s félő, hogy az ügy egyértelműen a politika áldozata lesz, a Jobbik ezért nem is fog gyűjteni aláírásokat.

Tarlós István a Magyar Nemzetnek a Kúria döntése után azt mondta: végül is örül, hogy így alakultak a dolgok, legalább vége lehet annak a „töméntelen rosszindulatú, hazug, félrevezető magyarázatoknak, amelybe az árvízvédelem ügyét fullasztották”. – Vajon az ellenzők miért nem azt kérdezik meg, hogy a Nánási úton épüljön a védmű, miért nem egyenesek? – tette föl a kérdést. Budapest főpolgármestere szerdán sajtótájékoztatón fejti ki részletesebben az álláspontját.

Lányi András író, filozófus, környezetvédő, a Római-part védelmére készített alternatív tervtanulmány szerkesztője kérdésünkre csak annyit mondott: amennyiben lesz népszavazás, mindenkinek el kell mennie, akiknek fontos Budapest élhetősége, fontos a természet, fontosak az emberek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.