Szexuális zaklatás: nyilvánosság elé állt több áldozat

Az amerikai botrány után itthon is kezdenek a nyilvánosság elé állni azok, akiket zaklatott férfi felettesük.

Kuslits Szonja
2017. 10. 15. 16:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai botrány után itthon is kezdenek a nyilvánosság elé állni azok az áldozatok, akiket szexuálisan zaklatott férfi felettesük. Legutóbb Németh Pálma anyakönyvvezető számolt be arról, hogy Czibere József tyukodi polgármester hónapok óta zaklatja és fenyegeti a munkatársait. A nő az RTL Klubnak elmondta, hogy Czibere folyamatosan azzal fenyegette, bármikor kirúghatja őt és az óvodában dolgozó lányát is. A polgármester fogdosta is őt, a nő ezért feljelentést tett, de az ügy még mindig a rendőrségi szakaszban van. Németh Pálma szerint korábban több kolléganője is hasonlóan járt, de ők inkább felmondtak.

Mint ismeretes, a napokban harminc nő – köztük olyan hollywoodi sztárok, mint Angelina Jolie vagy Gwyneth Paltrow – is arról számolt be a nyilvánosság előtt, hogy Harvey Weinstein szexuálisan zaklatta őt, négy nő pedig nemi erőszakkal is megvádolta a befolyásos hollywoodi producert.

Erre reagálva itthon elsőként Sárosdi Lilla színésznő számolt be Facebook-oldalán arról, húsz évvel ezelőtt miképpen próbálta rávenni egy akkor színházat igazgató rendező orális szexre. Azt írta: fiatal, naiv és szűz lány volt, amikor egy próba után – amelyen nézőként vett részt – a rendező és egy barátja autózni hívta. Büszke volt, hogy befogadta a színházi elit, meg akart felelni. „A Margit hídnál oldalra nézek, látom a Parlamentet és előttem a nagy rendező térdel a kocsiülésen letolt sliccel, pici, löttyedt hímtagja limbál a szemem előtt. »Puszild meg!« – hallom az instrukciót. Elsírtam magam!” – írta Sárosdi Lilla.

A színésznő kifejtette: szégyenkezve kért bocsánatot, hogy „megsértette” a rendezőt az ellenállásával. Nevet szándékosan nem közölt. Azt azonban leszögezte: tudja, hogy sok színésznő van a pályán, aki hasonló módon lett megalázva rendezők, producerek, színházigazgatók által.

Felesége posztjára reagált Schilling Árpád rendező is. Mint írta, hatalmukkal rendszeresen visszaélnek a művészvilág nagyjai. A megtévesztett, megzavarodott, megfelelni akaró és befolyásolható fiatalok pedig legtöbbször úgy lesznek szexuális zaklatás áldozatai, hogy arról nem is tudnak. A zaklatás nem minden esetben jelent konkrét fizikai erőszakot, a pszichés megalázás is mélyre hatol, és sokáig tart a sebek begyógyulása – hangsúlyozta.

Nem sokkal Sárosdi Lilla posztja után Sándor Erzsi színész, újságíró, szerkesztő is hasonló történetet tett közzé a múltjából. Eszerint színművészeti főiskolai évei alatt egy felette járó, rendező szakos fiú rábeszélte arra, hogy félmeztelenül mondjon el neki egy szöveget egy próbafelvételhez. Mint írta, Esti János azt mondta neki, hogy a színész akkor veszíti el a gátlásait, ha a Keleti pályaudvaron egy hintaszékben is képes meztelenül elmondani egy monológot. „Nagyon megijedtem, azt hittem, ha erre nem vagyok képes, nyilván pályaalkalmatlan vagyok. Nagy kínban félmeztelenül ültem a kamerája előtt, végtelenül kiszolgáltatottan vártam, hogy ez az egész elmúljon, és kimehessek a lakásból. Ha letagadja, leszarom, de lehet, hogy most fogja azt mondani, hogy bocsánat” – írta Sándor Erzsi.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.