„Tudom, hogyan kell legyőzni a Fideszt!”

Kampányfőnök lenne 2018-ban a jobbikos Ferenczi Gábor, aki kétharmaddal nyert Devecserben.

Vég Márton
2017. 10. 16. 19:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A győzelem, az győzelem. Méltó választ adtunk a mocskolódásra. A Fidesz megverhető, pedig mocskos kampány volt” – mondta lapunknak diadalmasan Ferenczi Gábor, aki a Jobbik színeiben vasárnap 69 százalékos eredménnyel magabiztosan lett újra Devecser polgármestere. Egész nap csöng a telefonja, sorban érkeznek a gratuláló üzenetek, a Veszprém megyei kisváros utcáin sétálva pedig az autósok is vidáman dudálnak rá az újraválasztott politikusra.

A plakáterdőből ítélve nagy volt a tét Devecserben, de a rengeteg hirdetésen nem Ferenczi Gábor látható, hanem Kovács László, aki függetlenként, de fideszes támogatással indult és ragasztotta tele a várost. Kár volt ennyit költeni a plakátokra, ugyanis Kovács csak 363 szavazatot kapott, Ferenczi pedig 1168-at. Most alacsonyabb volt a részvétel – 47 százalékos –, mint 2014-ben, amikor a jobbikos politikus először nyert, de ezúttal 117-tel többen szavaztak rá. „Vessünk véget a gyűlölködés korszakának! Válaszd a helyit!” – olvasható Kovács plakátjain. Ez arra utal, hogy Ferenczi Gábor nem is Devecserben lakik, hanem Ajka környékén.

A jobbikos polgármester most azt reméli, hogy végre véget érnek a harcok a városban, és nyugodtabb időszak kezdődhet. Még júniusban – legalábbis Ferenczi szerint – az „áthidalhatatlan szemléletbeli különbségek” miatt kellett feloszlatni a képviselő-testületet. A héttagú testületben eredetileg négy jobbikos, két fideszes és egy baloldali, de független képviselő volt. Menet közben azonban két jobbikos városatya szembefordult a polgármesterrel, így már kisebbségben maradt Ferenczi. Alpolgármestert egy évig nem sikerült választani.

A vasárnapi választáson fordult a kocka: a Ferenczi által összehozott szövetség hat képviselőt is bejuttatott a testületbe, így gyakorlatilag ellenzék nélkül irányíthatja Devecsert. „Stratégiai kérdésekben, előterjesztésekben eddig mindig leszavaztak. Próbáltam pozitív kampányt folytatni, és ennek meglett az eredménye. Felajánlom a Jobbiknak, hogy 2018-ban vállalom,  a két győztes választás után én legyek a pápai körzet kampányfőnöke. Tudom, hogyan kell legyőzni a Fideszt” – mondta Ferenczi Gábor. Országos szinten a KDNP a Fidesznek a legszorosabb szövetségese, azonban úgy tűnik, Devecserben inkább a Jobbikot választották, Ferenczi alpolgármestere ugyanis KDNP-s politikus lesz.

A kampány alatt a mocskolódás leginkább a Facebookon zajlott, ahol a Beszéljünk Devecserről nevű oldalon például gyilkosnak nevezik a győztes polgármestert. Még egy 2013-as eset miatt 2015-ben egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték ugyanis Ferenczit halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt. „Mindenkit feljelentek, aki az oldalt működtette, moderálta, ott álnéven kommentált vagy megosztott cikkeket. Minden adatot lementettünk. Bűncselekményekkel vádoltak meg” – magyarázza a polgármester.

A kampány fő témája egyébként nem a 2010-es vörösiszap-katasztrófa volt, hanem a helyi használtcikk-piac és ipari park volt. Évek óta arról megy a vita a városban, hogy a piac önkormányzati üzemeltetésű legyen vagy bérlőt fogadjanak. Ferenczi büszkén mondja, hogy a jelenleg önkormányzati kezelésű piac az elmúlt egy évben húszmillió forint profitot termelt.

A választáson indult – bár csak 19 szavazatot kapott – Kozák János is, aki 1994-től 2014-ig az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese volt. Úgy tűnik, hogy a helyi cigányok sem rá szavaztak. Jelentős lélekszámú kisebbségről van szó. Akiket az utcán sikerült megszólítanunk, azok vagy nem mentek el szavazni, vagy Ferenczire szavaztak.

Devecserben amúgy az elmúlt években a vörösiszap-katasztrófa miatt nagyon leestek a lakásárak – ami itt 4-5 millió forintba kerül, az a szomszédos településeken a duplájába –, de hiába, így is rengeteg az eladó ház.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.