Újabb kerületben lehetetlenítenék el adókkal a plakátolást

A II. kerületi képviselő-testület csütörtökön fogadta el a szabályozást.

MN
2017. 10. 26. 16:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A II. kerület képviselő-testületének csütörtöki döntésével immár a második fideszes vezetésű budapesti önkormányzat fogadott el olyan szabályozást, amely adót vet ki a területén álló reklámhordozókra – írja a Hvg.hu.

A portál felidézi: egy szeptemberi módosítása alapján az önkormányzatoknak országszerte meg kell alkotniuk a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról és a településképi bejelentési eljárásról szóló rendeleteiket. Legutóbb a fideszes Kocsis Máté vezette VIII. kerület fogadott el hasonló, a reklámhordozókat az építményadó hatálya alá behúzó változtatást. Az adó mértékét a II. és a VIII. kerület is a törvényben maximumként szabott évenként négyzetméterenként 12 ezer forintban határozta meg. Vagyis ezentúl egyetlen – átlagban 12 négyzetméteres – óriásplakát éves adója 144 ezer forint lesz.

A Hvg.hu megjegyzi, hogy a II. kerület csütörtöki testületi ülésén az ellenzéki – főként a jobbikos – képviselők politikai bosszúval vádolták a kormánypárti előterjesztőket. Szerintük az adókötelezettség elsősorban Simicska Lajos (lapunk tulajdonosa) cégeinek, a Mahirnak és a Publimontnak jelent újabb nehézséget.

A kerület fideszes polgármestere, Láng Zsolt tagadta, hogy politikai motivációja lenne: állítása szerint egyszerűen arról van szó, hogy vissza akarják szorítani a közterületeket szerinte elcsúfító hirdetéseket a kerületben. Az Együttben politizáló Hajdú Nóra felvetésére, miszerint a kerület most legfőképpen a kormány Soros-hirdetéseivel vannak tele, azok nem csúfítják-e el a közterületeket, a polgármester azt mondta: nem érti, hogy ezt miért tőle kérdezi a képviselő, hiszen nekik – mint mondta – semmi ráhatásuk nincs erre.

Az ellenzéki képviselők a vita végén kezdeményezték, hogy a tervezetet vegyék le a napirendről. A kormánypárti többség miatt ez nem sikerült, az ellenzék viszont teljes egységben a Jobbiktól az LMP-n és Együttön át az MSZP-ig nemmel szavazott a módosításra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.