Volt vezető fideszesek kritizálták Orbán Viktor politikáját

Stumpf István az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítését kérte számon a kormányfőn.

MN
2017. 10. 14. 7:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több volt vezető fideszes is nyilvánosan bírálta a miniszterelnök jelenlegi politikáját. Martonyi János egykori külügyminiszter és Stumpf István alkotmánybíró, volt kancelláriaminiszter az Orbán-kabinet Európa-politikáját és az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítését kérte számon egy budapesti konferencián – derült ki a Hír TV összeállításából.

A Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) nevű konferencián Martonyi János korábbi külügyminiszter azt mondta, „az etnikai homogenitás sajátos magyar elképzelés”. Hozzátette: a magyar kulturális nemzet legalább öt, de inkább hat tagállamon belül van jelen.

Martonyi azt is elmondta: „Ezzel az álláspontommal nem leszek túlságosan sikeres. Úgy érzem, hogy természetesen ha a nemzetek Európájáról van szó, akkor azzal egyetértek. Nem igazán értek egyet a homogén nemzetállamok kategóriájával, döntően azért, mert ebbe a homogén nemzetállami szupremácia koncepciójába nem igazán tudom elhelyezni a három-négymillió magyar honfitársamat, a magyar nemzetnek a részeit” – így Martonyi János.

Ismeretes, Orbán Viktor legutóbb Beata Szydlo lengyel kormányfővel közös sajtótájékoztatóján vázolta az Európa jövőjére vonatkozó álláspontját. A magyar miniszterelnök már többször megfogalmazta az erős nemzetállamok szükségességét, korábban pedig az etnikai homogenitás megőrzésének fontosságáról is beszélt. (Az ügy érdekessége, hogy az ominózus kormányinfón a kormányszóvivő tagadta, hogy ilyet mondott volna a kormányfő, holott a miniszterelnök előadásáról videófelvétel is készült. Később aztán kiderült, hogy rossz papírt tettek Kovács Zoltán elé.)

Stumpf István alkotmánybíró, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere ugyanezen a konferencián arról beszélt,  hogy a magyar alkotmányosság testén „nyílt seb” a gazdasági alkotmányossági kompetenciák felfüggesztése, korlátozása, és különben is, ezek ma már egyre kevésbé indokoltak.

„Szerintem az alkotmányosság teljes spektrumának a helyreállítása ma már, öt évvel az új alaptörvény életbe lépése után indokolt lehet” – mondta Stumpf István.

„Amiatt alkotmánybíróként mindenképpen aggályaim vannak, hogy ha rövid távú politikai érdekek, cselekvőképességi vagy döntéshozatali kényszerek miatt átlépünk néhány olyan fundamentális, alkotmányos értéket, például a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmát, akkor hosszú távon lehetetlenítjük el a mindenkori kormányzatoknak a mozgásterét” – jelentette ki az alkotmánybíró. Hozzátette: tisztában van a kormányzati lépések szükségességével, azonban ezeket mindig az alkotmányos keretek tiszteletben tartásával kellene tenni. 

Navracsics Tibor uniós biztos a civil rádiónak beszélt ismét a Soros-tervről, miszerint nem tartja fairnek Semjén Zsolt bírálatát. A minap ugyanis a második Orbán-kormány volt igazságügyi minisztere elmondta, hogy az Európai Bizottság munkatervében nem szerepel a Soros-terv, nem azt hajtják végre, ilyenről ő nem tud. A miniszterelnök viszont azzal érvelt, hogy Navracsics rosszul tudja, Semjén Zsolt pedig lényegében lehazaárulózta, amit az EU-biztos sérelmezett. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.