A 21 milliós parkolási hiány sem fájt Bácskai Jánosnak

Az elmaradások ellenére bízik a Park 2010 Kft.-ben Ferencváros, akkor is őket bízták meg, amikor komoly bevételkiesést halmoztak fel.

Koncz Tamás
2017. 11. 10. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elnézően kezeli Ferencváros a helyi parkolási társaság tartozásait, legalábbis ez derül ki a Baranyai Krisztina, a kerület nemrég elbocsátott ellenzéki képviselője által megosztott dokumentumból.

A júliusi szerződést a Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. (Fev IX) kötötte a Fer-Park 2010-zel – és egyértelműen tartalmazza, hogy a parkolási cég 21 milliós elmaradást hozott össze pótdíjas és pótdíjon kívüli bevételekből; Baranyi Krisztina szerint ez egyhavi elmaradást jelentett.

A városfejlesztő ennek ellenére vállalta, hogy ha a Fer-Park 2010 legalább öt hónapon keresztül havi 3,5 millió forintot befizet a főváros és a kerület számláira, akkor továbbra is kifizetik nekik a havi szolgáltatási díjat – ami júniusra csaknem 80 milliós összeget jelentett.

A szerződést aláírta Bácskai János ferencvárosi polgármester is. Az üggyel kapcsolatban nem mellékes az a tény, hogy a Fer-Park hét éve áll szerződésben a IX. kerülettel. A cég korábbi ügyvezetője – a Fer-Park ügyeire céghálóján keresztül ma is rálátó B. Imre – pedig sajtóértesülések szerint a vádlottak padján ült, Magyarország történetének eddigi legnagyobb parkolási csalása, a Centrum-ügy miatt. Az ügyben Fürst György elsőrendű vádlottat, korábbi MSZP-s polgármestert és társait felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és 131 milliós büntetést kellett befizetniük kamatokkal együtt.

Baranyi Krisztina és a ferencvárosi önkormányzat ügyeivel behatóan foglalkozó 444.hu egymás után hozza felszínre a zűrös kerületi parkolási és ingatlanügyeket. Nemrég például az derült ki, hogy a helyi parkolóautomaták jelentős része sorszám nélküli, vagyis hamis parkolócédulákat nyomtat, így az ezekhez kapcsolódó bevételeket sem lehet elkönyvelni.

Az így okozott kár milliós nagyságrendű lehet – beszédes, hogy a ferencvárosi önkormányzat a most nyilvánosságra kerülő szerződésben 8,6 milliós pótdíjon kívüli (kerékbilincses, érmés, kártyás és mobil parkolási) bevételkiesést állapított meg a Fer-Park 2010-nél.

Levélben érdeklődtünk az önkormányzat sajtóosztályánál, hogy a kerület a jelentős összegű tartozás ellenére miért újított szerződést a parkolási társasággal, és miért adtak, illetve adnak nekik fizetési engedményt.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a kerület indított-e belső vizsgálatot a sorszám nélküli parkolócédulák miatt, és ha igen, milyen eredményre jutottak. Bucsai Tímea önkormányzati sajtóreferens ugyanakkor jelezte, hogy kérdéseinkre nem Bácskai János hivatala, hanem a városfejlesztő vállalat fog reagálni, vagyis az a fél, aki szerződést újított a parkolási társasággal. 

A Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. jelezte, nem új szerződésről van szó, a Fer-Parkkal már hét éve szerződésben állnak, és egy „hibás teljesítés\" – vagyis a 21 milliós hiány – jogkövetkezményeit rendezték így a júliusi megállapodással. 

A városfejlesztő vállalat nem tudta értelmezni a kérdést, hogy nem jelentett-e problémát, visszatartó erőt számukra a Fer-Park korábbi ügyvezetőjének bűnügye, visszaélése: „Társaságunk a közbeszerzési eljárás eredményeként létrejött, hatályos vállalkozási szerződés szerint jár el, és a parkolási tevékenység zavartalan biztosítását tartja elsődleges szempontnak” - válaszolták.

A Fev IX azt viszont valótlanságnak nevezte , hogy a sorszám nélküli parkolócédulákkal járó bevételt nem tudták volna elkönyvelni – az önkormányzat az elszámolást ugyanis nem a kiadott parkolójegyek száma után, hanem az érmék összesítésével végzi el.

Álláspontjuk szerint a kerületben élő autósokat nem érte kár néhány sorszám kimaradása miatt, éppen ezért belső vizsgálatot sem indítottak az ügyben. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.