Alapjogtiprás és kicsinyes plakátbosszú

Minden eszközzel el akarják lehetetleníteni a nem tetsző vélemények megjelenését – mondja Magyar György a kormánypártokról.

2017. 11. 11. 17:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kicsinyes bosszúk és próbálkozások, amelyeknek célja ellehetetleníteni a kormányétól eltérő nézeteket – erről beszélt lapunknak Magyar György ügyvéd azzal kapcsolatban, hogy ezekben a hetekben a fővárosi kerületi képviselő-testületek sorra fogadják el a reklámberendezésekre is kivetett építményadóról szóló rendeletek módosításait. A legtöbb városrészben a maximális, azaz a négyzetméterenkénti 12 ezer forintos terhet szabják ki, amelyből eltérő bevételre tesznek szert az önkormányzatok. A legnagyobb haszonnal a XIII. kerületben számol az egyébként MSZP-s vezetés: évente 70 milliót remélnek 5700 négyzetméternyi reklámfelület után a plakáttartó berendezések és hirdetőoszlopok tulajdonosaitól. Óbudán, ahol van egy alacsonyabb, kilencezer forintos reklámadósáv is, csak 10-15 millióra becsülik a többletbevételt. Józsefvárosban viszont a legmagasabb adótétel is legfeljebb 2,1 milliót hoz majd a konyhára.

– A mai hatalom és az uralkodó osztály képviselői nem tűrik el, hogy velük nem egyező nézetek, vélemények és kritikák jelenjenek meg a közterületeken. Ezeket minden eszközzel megpróbálják kiirtani, és ellehetetleníteni a megjelentetésüket. Természetesen törvényes az adókivetés, ugyanakkor egyértelműen diszkriminatív – hangsúlyozta Magyar György.

Az ügyvéd álláspontját tovább erősítette az a pénteki esemény, amikor Budaörsön rendőri kísérettel egy kormányhivatali dolgozó útmutatásával festették le a Jobbik plakátját. – A cenzori akció éppen a helyi polgármesteri hivatal épülete előtt történt – írta Facebook-oldalán Wittinghoff Tamás, a Pest megyei település polgármestere. A volt SZDSZ-es, ma független polgármester szerint elég nagy a távolság a nevezett párt és az ő nézetei között, és ami történt, az a „legócskább komcsi időszakot” idézi.

– Ez az eset is csak azt bizonyítja, minden eszközzel el akarják lehetetleníteni a nekik nem tetsző vélemények megjelenését. Ez a jogalkalmazás és jogalkotás Alkotmánybíróságért kiált, mert a véleményszabadság korlátozását jelenti. A véleménynyilvánítás szabadsága pedig alapjog az alaptörvény és az európai emberi jogi egyezmények szerint is – hangsúlyozta Magyar György. Az ügyvéd többi plakáteltávolítós ügyhöz hasonlóan jogszerűtlennek tartja, hogy megfordították az alapeljárást, előbb van végrehajtás, s csak aztán jogvita. Magyar egyébként úgy tudja: az óriásplakátok eltávolítása ügyében már megszülettek az első utólagos közigazgatási határozatok, és több bírósági keresetet már be is adtak az érintett társaságok jogi képviselői.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.