Saját éttermeiben ingyen dolgoztatta a Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola diákjait Bóta József, a Heves megyei Szihalom függetlenként nyert, de utóbb a Fideszbe belépett polgármestere, aki húsz éven át az iskola igazgatója is volt – tudta meg a Magyar Nemzet. A tanulók hivatalosan szakmai gyakorlaton vettek részt, panaszaik szerint olykor a maximális 7-8 óránál is tovább tartott a munka, de előfordult, hogy a polgármester cégének rendezvényeire irányították őket gyakorlat címén. Az egyébként kiváló vendéglátós hírében álló Bóta József szerint viszont renitens tanulók bosszújáról, valótlan állításairól van szó. Ugyanakkor a lapunknak név nélkül nyilatkozó tanárok, diákok és szakemberek, illetve a birtokunkba jutott dokumentumok szerint a tanulók valóban élesben sajátították el mesterségüket, munkájukból pedig a vendéglátós-iskolaigazgató-polgármester üzletei profitáltak.
Bóta József húsz évvel ezelőtt alapítványi formában indította el a Szent Lőrinc-középiskolát. Az intézmény sikert sikerre halmozott, szemben a rivális állami kereskedelmi és vendéglátóipari középiskolával („Keri”). A Szent Lőrinc-középiskolában válogatott diákok tanultak, a szelekció eszköze az alapítványi hozzájárulásnak álcázott tandíj volt. Közben Bóta József a vendéglátóhelyeit fejlesztette, a diákok ott tanultak főzni, felszolgálni. Forrásaink remek vendéglátósnak és rafinált üzletembernek ismerik. Ezt a birtokunkba került dokumentumok és összefüggések is alátámasztják.
Miközben a panaszos diákok nem vitatják, hogy színvonalas képzést kaptak, szerintük a szakmai gyakorlatokon nemritkán akár teljes munkanapokat is le kellett dolgozniuk Bóta József vendéglátóhelyein. Előfordult, hogy napokig szeletelésre, takarításra voltak befogva, néha ebédszünetet sem tarthattak. Ráadásul a szakoktató felügyelete mellett készített ételeket aztán fel is szolgálták az éttermekben. Ez azért vet fel kérdéseket, mert a tanulószerződés után állami normatíva jár, ahogy a beszerzett alapanyagok után is. Viszont fizetés nem, csak némi esti ételmaradék jutott a diákoknak. Tehát Bóta József vendéglátóhelyei így lényegesen olcsóbban működtek, mintha a tanulók helyett alkalmazottak dolgoztak volna.