„Járjon Tarlós István csak egy napig tolószékkel!”

A kerekesszékes felvonulást tucatnyi rendőr és szekuritis biztosította. – Tudjuk, hogy veszélyesek vagyunk – szúrta oda nekik egy tüntető.

Máté Péter
2017. 11. 21. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Életemben először utazom a 3-as metrón. Hogy miért? Mert eddig segítség nélkül le sem tudtam ide jutni, feljönni pedig szinte lehetetlen” – mesélte a Katalin, aki kerekesszékesként már évtizedek óta bajlódik a fővárosi tömegközlekedéssel. Ennyiből is egyértelmű, hogy miért jött el a Teljes értékű metrót című föld alatti tüntetésre, ahol a résztvevők a 3-as vonalának teljes akadálymentesítését követelték.

Az akcióhoz 30 jogvédő csoport és több mint száz érintett csatlakozott. Hétfő délután tolószékes, elektromos kocsis tüntetők töltötték meg a lifttel is megközelíthető kőbánya-kispesti metróállomást. Persze, ide sem egyszerű eljutni: négy megkérdezett közül hárman azt mondták lapunknak, hogy autóval érkeztek a helyszínre, felszíni közlekedéssel csak több átszállással, egy óra alatt tudtak volna átjutni a belvárosból.

A felvonulást tucatnyi rendőr és szekuritis biztosította. Tudjuk, hogy nagyon veszélyesek vagyunk – szúrta oda nekik egy tüntető, miközben némi segítséggel felszállt a hetven milliárd forintból felújított régi-új orosz metrószerelvények egyikére.

A résztvevők a Kökiről a Ferenciek terére, a demonstráció bejelentett helyszínére metróztak, ahol fellépett a Nem adom fel együttes is.

A helyszínválasztás szimbolikus volt, hiszen a kerekesszékek számára ez a megálló igazi zsákutca: mozgólépcső nincs, nem tudnak feljutni az aluljáró szintig sem, hiába várná ott őket már egy elegáns üveglift is.

Egyszerű okból vagyok itt: be szeretnék jutni a munkahelyemre

– magyarázta a megmozdulást szervező Csángó Dániel, hogy miért foglalták el a Ferenciek terét.

A mozgássérült egyetemi tanár saját példáján keresztül mutatta be a kerekesszékesek napi nehézségeit: munkanapokon az Árpád híd és az Ecseri út között közlekedik, de csak az út elejét tudja támogatás nélkül megtenni. Az Ecserinél két jó erőben lévő ember kell felcipelje a 30 méteres lépcsősoron, és ha elektromos kocsija lenne, még erre sem számíthatna.

A segítségre várni kell, és nem mindig érkezik időben. Ezt a kiszolgáltatottságot nem csak a kerekesszékesek, de a babakocsis kismamák, idősek is nap mint nap megtapasztalhatják a 3-as metró vonalán, ahol 20 megálló közül jelenleg csak a Köki és az Árpád híd számít mindenki számára elérhetőnek.

A tervezett nagy felújítás után ez a szám nyolcra bővülne, de a tüntetők nem érik be ennyivel: „Azt akarjuk, hogy ne lehessen ma Magyarországon felújítani egy metrót teljes akadálymentesítés nélkül” – mondta Csángó, aki többször is hangsúlyozta, hogy a tüntetés mögött nincs politikai szándék, nem állnak mögöttük pártok. A politika azért így is megtalálta számítását a rendezvényen: feltűnt Molnár Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista képviselője, Juhász Péter, az Együtt elnöke pedig kolléganőjével élő Facebook-közvetítéssel jelentkezett be a tüntetésről.

A tüntetésen a főpolgármester is kapott néhány csípős üzenetet. Persze, meg is dolgozott értük: nehéz eldönteni, hogy Tarlós István a végsőkig cinikus vagy csupán érzéketlen volt, amikor a 3-as metró akadálymentesítése kapcsán arról beszélt, hogy „nem volt rá elég pénz, de alapból is alig használják mozgássérültek a metrót” . Mintha nem éppen az akadálymentesítés hiánya tartaná távol a metrótól a az érintetteket.

Tarlós Istvánnak üzenném, hogy üljön tolószékbe csak egyetlen napra, és járjon úgy a városban, mielőtt megszólal

– üzente lapunkon keresztül egy felháborodott mozgássérült asszony.

A jelenlévők többsége azonban nem politizált: csak szabadon szeretnének közlekedni Budapesten, anélkül hogy állapotuk miatt folyamatosan kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek.

Az átlagos járókelőnek fel sem tűnő problémákról mesélt kérdésünkre Fenyvesi Zoltán, a Tiszta szívvel című akciófilm főszereplője is, aki szintén eljött a rendezvényre.

„Metróval csak tíz perc lenne a Deák és az Árpád híd közötti út, de én 40 perc alatt, több buszos átszállással teszem meg. Ráadásul az időjárás is megnehezíti a helyzetünket: gondoljon bele, milyen a januári mínuszokban negyedórát várni egy megállóban, amíg befut következő alacsonypadlós busz vagy villamos” – mondta a mozgássérült színész.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.