Népesedés: szegény kisgyermekesek panaszai

A lakosság 36 százaléka él a létminimum alatt, ez az arány tovább nő, ha a nagycsaládokat is beleszámítják.

Munkatársunktól
2017. 11. 22. 18:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem véletlen, hogy 1870 óta most a legalacsonyabb a 15 éven aluliak aránya Magyarországon, hiszen ha valaki gyereket vállal, szembe kell néznie az elszegényedés veszélyével – mondta lapunknak Kiss Ambrus, a Policy Agenda elemzője. Annak kapcsán kérdeztük a politológust, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint hazánkban még soha nem volt ilyen alacsony a gyermek- és ilyen magas az időskorúak száma. – A népesedési tendenciákat nagyon nehezen lehet kormányzati döntésekkel befolyásolni – mutatott rá a szakember, aki szerint azt is látni kell, hogy az Orbán-kabinet politikája nem kedvez a gyermekeseknek. Példaként említette, hogy a családi pótlék 2008 óta, tehát lassan tíz éve nem emelkedett, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a családi adókedvezmény pedig inkább a jómódú családoknak jelent segítséget.

– Ha egy család mindkét keresője minimálbért kap, akkor gyermekvállalás esetén az állami hozzájárulás nem kompenzálja az egyik szülő kieső bérét. Ha pedig a szülőknek magasabb a jövedelmük, még nagyobb anyagi veszteség éri a családot – mondta az elemző.

A Policy Agenda minden évben kiszámolja a létminimum összegét – miután a KSH már nem teszi meg –, vagyis azt a legkisebb jövedelmet, amely egy család szerény szükségleteinek fedezésére kell. Tavaly ez az összeg egyszemélyes háztartás esetében 88 ezer forint volt, míg két felnőtt és egy gyermek által alkotott család esetében – egy főre vetítve – csaknem 71 ezer forint. – Azt mutatják az adatok, hogy Magyarországon a lakosság 36 százaléka él létminimum alatt; de ez a magas arány tovább nő, ha a gyermekes családokat nézzük. Körükben minden második ember él úgy, hogy még szerény szükségleteiket sem tudják kielégíteni – mutatott rá Kiss Ambrus. Úgy vélte, megoldást az jelenthetne, ha az állami juttatások fedezni tudnák a kieső keresetet, valamint ha a kiszámítható, hosszú évtizedeken keresztül működő családpolitikai rendszer volna Magyarországon.

Egyébként a KSH adatai szerint 1870 óta folyamatosan csökken a 15 éven aluliak aránya a teljes népességhez viszonyítva. Ez az adatsor alátámasztja Dupcsik Csaba szociológus véleményét is, miszerint a kormányok – bár mindegyik megpróbálkozik vele – nem tudják lényegesen befolyásolni a népesedési folyamatokat. Korábban a kutató azt mondta lapunknak, a népesedési programokból utópiák lesznek, mert annyira bonyolult a kérdés, hogy nem várható el egy néhány évben gondolkodó politikustól, hogy megfelelő döntéseket hozzon. A mindenkori kormányok ennek ellenére rendszeresen hirdetnek a népesség csökkenését megállítani próbáló projekteket, legutóbb például az Orbán-kabinet, 100 milliárd forint értékben.

A rossz statisztikai adatok ellenére a kormánypárti politikusok igen elégedetten nyilatkoznak az eredményekről. Orbán Viktor miniszterelnök azt a kijelentést tette még 2013-ban, hogy a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően „a kisbabáknak kedvük támadt megszületni”. – Ha igaz, hogy a csecsemők is észrevették a magyar gazdaság változását, akkor lehet, hogy a felnőttek is – fogalmazott a kormányfő. Hozzá hasonlóan a gazdaság és a születésszám kapcsolatáról értekezett Matolcsy György jegybankelnök, aki szerint az egykulcsos, 16 százalékos adó bevezetése kedvező hatással volt a gyermekvállalási kedvre is.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is arról beszélt kedden, hogy tavaly lényegesen javultak a gyermekes családok életkörülményei. Éves meghallgatásán az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtt úgy fogalmazott: a változás mértékét jelzi, hogy ma másfélszer annyit ér egy átlagos, kétszülős, gyermekes család nettó átlagkeresete, mint 2010-ben. A miniszter szerint a korábbi demográfiai folyamatok eredményeképpen csökken a szülőképes korú nők száma, nem születik több gyermek, de a „kevesebb anya több gyermeket szül”, 2010 óta egyötödével emelkedett a termékenység. Egyre kevesebben szakítják meg terhességüket, összességében a múlt év végéig 53 ezres népességvesztést sikerült elkerülni – állította. Úgy vélte, jelentősen javultak a családokat érintő szolgáltatások is: bölcsődéket építettek, és emelték az ott dolgozók bérét.

Két gyermeket terveznek

A ma egyetemre járó fiatalok 90 százaléka akar megházasodni, és jóval több gyermeket szeretne annál, amennyi jelenleg valójában megszületik – derül ki abból a kutatásból, amelyet a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom készített. A fiatalok a megfelelő társ megtalálását és a szülői szerepre való érettséget tartják a gyermekvállalás legfontosabb feltételeinek. Mindössze 4,5 százalék azok aránya, akik úgy vélik, soha nem szeretnének gyermeket vállalni, 11,3 százalék pedig bizonytalan – a gyermektelenséget tervezők közt többségben vannak a nők, a bizonytalanok közt pedig a férfiak. A gyermeket biztosan vállalók leginkább a kétgyermekes családmodellt preferálják, csaknem kétszer annyian vannak, mint a legalább egy gyermeket tervezők. Nagycsaládot, vagyis három vagy több gyermeket csak a megkérdezett egyetemisták 18 százaléka szeretne. A gyermekvállalás időzítésében komoly eltérések vannak: a hallgatók több mint fele a 25–30 év közötti életkort tartja ideálisnak az első gyermek megszületéséhez, de a férfiak későbbre teszik ezt a korszakot, 30–35 év közé. (K. Á.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.