Tibeti zászlót lengetett Balog Zoltán, nem teperték le a rendőrök

A politikus az Amnesty International rendezvényén tiltakozott Tibet elnyomása ellen. Igaz, még 2008-ban.

Koncz Tamás
2017. 11. 27. 9:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországnak is kötelessége felemelni a szavát a tibeti emberi jogok megsértésének ügyében – mondta Balog Zoltán még 2008 májusában.

Az akkor még ellenzéki fideszes politikus az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnökeként tiltakozott Tibet kínai elnyomása ellen. Balog kilenc évvel ezelőtt még komolyan vette a tibetiek problémáját: annyira, hogy egy kínai delegáció érkezésekor egy tibeti zászlót lobogtatott a Parlament előtt a Tibetet Segítő Társaság és az Amnesty International sajtóeseményén – a megmozdulásról a Népszava tudósított.

Balog Zoltán az eseményen jelentette be azt is, hogy hogy a Fidesz, (a még létező) SZDSZ és MDF, valamint a KDNP képviselői országgyűlési határozati javaslatot nyújtottak be, amelyben

a magyar parlament felszólítja a Kínai Népköztársaságot a nemzetközileg elismert emberi jogok tiszteletben tartására és az erőszak alkalmazásának befejezésére.

A politikus pedig párhuzamot vont az 1956-os magyar forradalom és az 1959-es tibeti népfelkelés között. 

A Fidesz kormányzása alatt azonban nagyot fordult a világ: a párt az Amnesty Internationalt már Soros pénzelte migránspárti ügynökszervezetnek tartja. A Tibetet Segítő Társaság ma is minden alkalommal tiltakozó akciót tart, ha magas rangú kínai politikus érkezik Budapestre, de

az utcára kivezényelt rendőrök akár jogsértő módon is megakadályozzák a tüntetéseket.

Egy 2012-es tiltakozás jogellenes feloszlatása miatt például a BRFK-nak összesen egymillió forintot kellett fizetnie és bocsánatot kellett kérnie. Ez sem akadályozta meg a hatóságot abban, hogy vasárnap újabb Tibet-párti akciót akadályozzanak meg: négy rendőr fogta le, majd garázdaság gyanújával állították elő a tibeti társaság egyik tüntetőjét, aki Li Ko-csiang kínai miniszterelnök konvoja mellett lobogtatott egy tibeti zászlót.

Balog Zoltán elnyomásról vallott nézetei sokat változhattak: bár korábban volt példa arra is, hogy Szájer Józseffel fehér galambokat engedett el Tibet elnyomása ellen tiltakozva, az  utóbbi években már nem hozta szóba a témát, bár erre kínai látogatásai során is lett volna alkalma. Ehelyett inkább kétoldalú kulturális megállapodást hozott tető alá a kínai kulturális miniszterrel, amit idén ősszel is megerősített Pekingben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.