Újságra kapott tízmilliókat, aztán borozót nyitott a ceglédi cég

Csaknem 78 millió forintot fizetett ki a ceglédi önkormányzat egy helyi lapnak, a lapkiadó cég ma már borozót futtat.

MN
2017. 11. 24. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cegléden véresen komolyan gondolják, hogy a szorongatott médiapiaci helyzetben a nyilvánosság támogatásra szorul: a helyi fideszes önkormányzat saját városi lapja, a Ceglédi Hírmondó mellett 2011 óta szép pénzt áldozott egy másik helyi újság, a Ceglédi Mozaik felfuttatására is – írja a 444.hu.

A kéthetente megjelenő lap tulajdonosa Varga Zoltán Ernő, aki közeli ismerőse Cegléd országgyűlési képviselőjének, Földi Lászlónak. Földi 2006 és 2014 között Cegléd polgármestere volt, 2010 óta – az új összeférhetetlenségi szabályoknak megfelelően – már csak képviselő a parlamentben. 

A két család a 90-es évek óta van barátságban, de a jó viszony 2013-ban fordult termőre, amikor Varga Zoltán Ernő és édesapja közösen hat trafikkoncessziót nyert el Cegléden, a Vazol Tabak és a Varer Tabak bt.-ken keresztül.

Ahogy azt a helyi ügyekben kotorászó Ceglédi Spotlight feltárta, Földi és az önkormányzat (pontosabban a Várvag Nonprofit Kft.) 2009 és 2016 között összesen 78 millió forintot fizetett ki Varga Zoltán Ernő cégének, a Vassily Kiadó Kft.-nek különböző címek alatt azért, hogy cikkeket írjon, és közölje az önkormányzat egyoldalas hirdetéseit. A közérdekűadat-igénylésre válaszul az önkormányzati cég azt közölte, hogy 

támogatták a lapot, amelynek egyes években ezenkívül bevétele nem is nagyon volt. A Ceglédi Spotlight kitúrt egy szerződést is 2014-ből, amely elég baráti feltételek mellett köttetett: 2014 tavaszától 18 hónapon keresztül havi nettó 1,4 millió forintot fizetett az önkormányzat két 1000 karakteres PR-cikkért, kiegészítve havi kétszer másfél oldal önkormányzati reklámmal. A vállalkozó annyit vállalt, hogy a cikkeket megjelentette a honlapján, és felületet vásárolt hozzájuk egy másik, meg nem nevezett helyi kiadványban. (Ez többnyire az a Ceglédi Kék Újság volt, amelyet a városban sokan szintén Vargához kötnek.) 

A 444.hu megkérdezte levélben a kiadót, hány újságot adott ki 2015-ben, mivel abban az évben a lap megszűnt, az önkormányzat mégis kifizetett neki kilencmillió forintot. Egyelőre nem válaszoltak. 

A történet valójában attól érdekes, hogy miközben 2015-re a kiadó befejezte a lap kiadását, a cég nem hagyott fel a működéssel, viszont profilt váltott. Az Opten.hu szerint a Vassily Kiadó Kft. 2013 januárjában vette fel tevékenységei közé a vendéglátást, a rendezvényi étkeztetést és az italszolgáltatást, és szeptemberben „a város szívében” meg is nyitotta kapuit a Szindbád borozó és étterem. 

2013-ban, tehát az étterem alapításának évében a Vassily Kiadónak 23 milliós, 2014-ben 25,5 milliós árbevétele volt, ami azt jelenti, hogy a bevételek túlnyomó részét az önkormányzati cég adta. A következő évben aztán bezárt az újság, és ugyanaz a cég már csak az étterem-borozót üzemeltette tovább. 

A borozónak helyet adó ingatlant a Vassily Kiadó szintén az önkormányzattól bérli. Amíg kapott pénzt a várostól, egy részét vissza is küldte albérlet címén: 2013-ban 4,4 millió, 2014-ben 3,8, 2015-ben 2,9, 2016-ban már csak 2,8 milliót kellett levonnia a támogatásból az albérleti díj miatt. Közben a Mozaik címlapján szemrebbenés nélkül hirdették az éttermet.

A korábban lapot kiadó, tavaly már borozót üzemeltető Vassily Kiadó 16 milliós árbevételt könyvelhetett el 2016-ban, az első olyan évben, amikor a lapkiadást vendéglátásra cserélte. Üzemi eredménye így sem javult: 2015-ben 9, 2016-ban 6 milliós mínusszal zárt, az adóhatóság és a közjegyző is indított végrehajtást a vállalat ellen, de azt nem tudni, hogy milyen ügyekben. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.