Rabszolgák lettek a közmunkásokból

A szabolcsi Kisar településen a vállalkozó helyett közmunkások dolgoznak az önkormányzati építkezéseken.

MN
2017. 12. 15. 17:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabolcsi Kisar település 91 millió forintnyi uniós támogatást kapott óvodaépítésre évekkel ezelőtt, a régi épület bontására az építési vállalkozó emberei helyett azonban a helyi közmunkásokat vonultatták fel, akik ellenkezni nem mertek, mivel attól tartottak, még azt a kis közmunkásfizetést is elbukhatják. Így a közmunkások sokáig nem is tették szóvá az ügyet – derül ki a Hír TV Célpont című műsorából.

A kisari közmunkások emellett abban bíztak, ha megmutatják, hogy a szemétszedésnél bonyolultabb munkákra is alkalmasak, utána talán rendes munkát is kaphatnak, rendes fizetésért. De csalódniuk kellett, nem volt útjuk a munka világába. A kisari vezetők is rájöttek arra, hogy ha valakit lehet törvényesen éhbérért dolgoztatni, akkor minek adjanak nekik rendes fizetést? Így vezet a közmunkaprogram a kilátástalanságba és a rabszolgasorba.

Az önkormányzat, illetve az általa megbízott építési vállalkozó az óvodabontáson sok millió forintot spórolt, aminek sorsáról nem tudni. Az ügyben már másodjára indult büntetőeljárás, mert első körben a NAV azt állapította meg, hogy az okozott kár nem érte el az ötvenezer forintot, így ami történt, nem bűncselekmény. Az első nyomozás során a helyi jegyző is közrejátszott az eljárás blokkolásában: a NAV az összes helyi közmunkást levélben kérte fel nyilatkozattételre, végeztettek-e velük tiltott munkát. A kiküldött kérdőíveket a jegyző úgymond segített kitölteni az embereknek, így 66 közmunkás közül csupán hatan említették, hogy dolgoztak az óvoda bontásán. Hatan büntetést dolgoztak le a közmunkán, de nem a sajátjukat, hanem a közvetlen hozzátartozóikét – egy férfi például a jogosítvány nélkül vezető, majd külföldre költöző fia büntetését dolgozta le az óvodánál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.