Schiffer András: A választók nem gengszterfilmre fizettek be

A számvevőszék alap nélkül akarja megbírságolni a Jobbikot, fellépése egy politikai bandaháború része – mondta az LMP korábbi vezetője.

MN
2017. 12. 14. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz demokráciáról beszélni ott, ahol a hatalom adminisztratív eszközökkel, a számvevőszék bevetésével próbálja letarolni legerősebb ellenzéki kihívóját, ha sikerül neki, az a választás legitimitását is megkérdőjelezi – mondta a Lánchíd Rádió Kulissza című műsorában Schiffer András.

Az egykori LMP-s vezető, ügyvéd a Jobbik helyzetéről és az állami számvevőszéki eljárás okairól beszélt: mint mondta, az ÁSZ érthetetlenül gyorsan számolt be a Jobbik 660 millió forintos bírságáról, jóval azelőtt, hogy hivatalosan is kiszabták volna – ezzel pedig kilépett a független intézmény szerepéből, és a politikai játszma része lett.

Schiffer azt is hangsúlyozta, hogy a számvevőszék olyan kérdést húzott elő, amelyet huszonhét éven keresztül nem rendeztek érdemben – és a testület sem foglalkozott vele, most viszont jogellenesen használja fegyverként.

A fegyver az 1989-es pártfinanszírozási törvény, amely korlátozza, hogy a pártok jogi személytől és külföldi forrásból pénzt vagy dologi jellegű támogatást fogadjanak el – a pártoknak nyújtott kedvezményes szolgáltatásokkal viszont nem foglalkozik.

Ezt a hézagot próbálták Kósa Lajosék betölteni azzal, hogy egy milliárdosra, kimondottan Simicska Lajosra szabott törvénymódosítással betiltották volna a kampányidőszakon kívüli plakátkedvezményeket – jelentette ki Schiffer.

„Csakhogy, a kétharmados többséget igényló módosítás nem ment át a parlamenten, így a pártfinanszírozási törvény is maradt a régiben – az ÁSZ viszont mégis úgy jár el, mintha elfogadták volna Kósáék módosítását.”

A Jobbikra kirótt büntetés így jó eséllyel szabálytalan, a számvevőszék egyedülálló jogi helyzete miatt viszont támadni sem lehet. Ez az egyetlen testület, amelynek döntése ellen szó szerint nincs bírói jogorvoslat;

egy közúti bírság is több jogi garanciát ad az érintettnek, mint az ÁSZ fellépése

– mondta az ügyvéd. Igaz, Lövétei István alkotmányjogász szerint a Jobbik még fordulhat az Alkotmánybírósághoz az ÁSZ-döntés miatt.

Schiffer András emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz–KDNP-nek korábban birtokában volt a kétharmados felhatalmazás, de akkor nem vette elő a pártoknak nyújtott szolgáltatások kérdését. „Akkor még Simicska Lajos a Fidesz házi oligarchájának számított” – fogalmazott az ügyvéd, hozzátéve, hogy Simicska sem a piacról, hanem a kormánypárt jóvoltából gazdagodott meg, az ilyen ügyeket pedig házon belül illene rendezni.

A nyilatkozó szerint jelenleg politikai színezetű bandaháború zajlik, a magyar választók viszont nem gengszterfilmre fizettek be szavazatukkal 2010-ben és 2014-ben.

Schiffer András kérdésre válaszolva megjegyezte, el fog menni a Jobbik pénteki fáklyás tüntetésére, amelyen egyébként a Momentum, az LMP és az Együtt is részt vesz.

Az ügyvéd attól sem zárkózik el, hogy felkérés esetén elvállalja a Jobbik jogi védelmét – ahogy a most Soros-bérencnek ócsárolt TASZ megbízásából Orbán Viktort is védte a Gyurcsány-kormány rendészeti minisztériumával szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.