A fogorvosoknak járó pénzzel más lyukakat tömnének az önkormányzatok

Novemberben még arról volt szó, nem az önkormányzatok rendelkeznek a pénzzel.

MN
2018. 01. 31. 7:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány hárommillió forintos év végi ajándéka nem jutott el minden alapellátó fogorvoshoz. Ezt a pénzt szabad felhasználásra, feltétel nélkül küldte az állam, a fogorvosi praxisok finanszírozását javítandó, ám az önkormányzatoktól sok helyen nem jutott el a pénz a címzettekig – írja a Népszava. Pedig november végén az egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy bár részben az önkormányzatoknak utalnak, a pénzzel nem ők rendelkeznek, tovább kell azt utalniuk a fogorvosnak – emeli ki a lap.

A fogorvosok panasza abból indult ki, hogy amíg a háziorvosok finanszírozása folyamatosan javult az utóbbi években, ők nem kapnak elegendő pénzt a praxisaik működtethetőségéhez. A hiány pótlását kérték előbb a kormánytól, szeptemberben pedig ezer körzetben háromnapos demonstrációt is tartottak, ami után Lázár János és Ónodi-Szűcs Zoltán fogadta a tiltakozó akciót szervező Nagy Ákos keszthelyi fogorvost.

Az eredmény az év végi kormányrendelet volt, mely szerint 3 millió forintot utalt a kormány az érintetteknek. Ugyan a vállalkozási formában üzemelő praxisok megkapták az összeget, a mintegy 2400 alapellátó körzet harmadát működtető önkormányzatok egy része nem adta tovább a pénzt.

„Nem kaptunk semmit, és nem is akarnak adni” – nyilatkozta a Népszavának Nagy Melinda gyulai fogorvos, aki nagyon számított a pénzre, de egyelőre nem tudja, hogy mit lép a testület. Gyula fideszes polgármestere, Görgényi Ernő István azt válaszolta a lapnak, hogy „a fogászati praxisok utáni támogatás felhasználásával kapcsolatos ügy döntés-előkészítési szakaszban van. Természetesen a kormány által biztosított többletfinanszírozást a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő módon és célokra fogjuk felhasználni. Terveink szerint a döntés még a héten megszületik.”

Más önkormányzatok is hasonlóképp vélekednek, ezért a lap megkérdezte az egészségügyért felelős államtitkárságot arról, mit tehetnek az érintett fogorvosok. Az alábbi választ kapták: „A támogatás összege a fogorvosi szolgálatot működtető önkormányzatnak/vállalkozásnak jár, ahol szabadon dönthetnek arról, hogy a fogorvosi szolgálatban milyen jellegű fejlesztést valósítanak meg (mely lehet bérfejlesztés, felújítás, technológiai fejlesztés, eszközbeszerzés).”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.