A kereszt is fideszes kampányeszköz lett

Külföldről nagy dicsőséggel mentene keresztet a kormány, Kiskörén viszont akadályozza egy másik helyreállítását.

Unyatyinszki György
2018. 01. 15. 12:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a nyomozás során nem sikerült megállapítani az elkövető kilétét, a Kiskörén álló Szent István-mellszobor megrongálása miatt indult eljárást felfüggesztette a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság – értesült a Magyar Nemzet. A szoborról az országalmán található keresztet, valamint a Szent Koronán álló kettős keresztet törte le egy ismeretlen elkövető még 2011-ben. Minderről tavaly értesülve Sneider Tamás jobbikos országgyűlési képviselő tett feljelentést.

Kiderült, a nyomozás során meghallgatták Szén Józsefet, a város korábbi polgármesterét, aki elmondta, a szobrot 2006-beli átadása óta többször megrongálták, ám 2010-ig minden alkalommal kijavították. Azonban, amikor 2011-ben ismét megrongálták az alkotást, a független politikus – már saját költségén – újfent szerette volna kijavíttatni, viszont a 2010 óta fideszes többségű közgyűléstől nem kapott erre engedélyt. A szobor azóta is csonkán áll a település főterén.

Érdekesség, hogy bár augusztus 20-án Szabó Zsolt államtitkár és Magyar Csilla polgármester is a szobornál koszorúzott – így láthatták volna, milyen állapotban van –, forrásaink szerint azóta sem történt előrelépés a helyreállításra. Figyelemre méltó, hogy miután Sneider Tamás feljelentést tett a rongálás miatt, Szabó Zsolt még azt a fotót is törölte a Facebookról, ami a koszorúzáskor készült.

Érdekes, hogy míg Kiskörén a politikai riválisnak – településszépítő szándékai ellenére – megtagadta egy kereszt helyreállítását a kormánypárti többségű vezetés, addig a Fidesz–KDNP látványos nemzetközi kampányt folytat egy kereszt Magyarországra szállításáért Franciaországból. A bretagne-i Ploermel városában álló, II. János Pál pápa alakját formázó szoborról azért távolítják el a keresztet, hogy a település – vallási toleranciát hirdetve – ne propagáljon semmilyen vallást az ott élők előtt. Szijjártó Péter külügyminiszter ezt a hozzáállást képmutatónak nevezte, ő úgy látja, az „elképesztően káros” döntés a kereszténység visszaszorítására irányul.

A magyar kormány a párizsi nagykövetségen keresztül megkereste a település vezetését, hogy vállalnák az eltávolított kereszt Magyarországra szállítását, azonban választ egyelőre nem kaptak. A keresztet a budaörsi Szent Benedek Általános Iskola és Középiskola fogadná be – mondta pénteken Szijjártó. A miniszter nem hagyta ki a bevándorlózást sem: szerinte a bevándorló országgá válás azzal jár, hogy az érkezők előbb vagy utóbb felül akarják írni a helyi szabályokat.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.