Alinda-ügy: az Emmi úgy véli, hogy nem hibázott az Emmi

A tárca letiltott egy szereplést a műsorban, de ez szerintük nem volt jogsértő.

Hutter Marianna
2018. 01. 08. 11:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Úgy ítéljük meg, hogy sem jogsértés, sem pedig az alapvető jogok vonatkozásában jogsérelem nem következett be – ezt állapította meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a saját magával szemben lefolytatott vizsgálat eredményeképpen. A tárcához azzal kapcsolatban jutott el panasz, hogy az Emmi nem volt hajlandó engedélyezni egy színháztörténésznek, hogy részt vegyen a Hír TV műsorában. A közpénzen fenntartott Emmi lépése nem volt szokatlan, ugyanis a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hír TV-t, a Lánchíd Rádiót és a Magyar Nemzetet is évek óta bojkottálják.

Miután nyilvánosságra került az eset, a feljelentéseiről ismert Tényi István közérdekű bejelentéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A beadványban bár Tényi elismerte, hogy az Emmi jogszerűen szabályozza a felügyelete alá tartozó szervek kommunikációját, de jelezte: az információszabadság az állami működés átláthatóságát szolgáló alapjog. Ez érvelése szerint azért lényeges, mert a társadalom demokratikus működését csak akkor lehet megfelelően biztosítani, ha megalapozott információk birtokában tudják meghozni az állampolgárok politikai és közéleti döntéseiket.

Ugyan Tényi a bejelentést a kormányfőnek tette, Orbán apparátusától azt a választ kapta, hogy panaszát az Emmihez továbbították, miután ők az illetékesek. Tehát az Emmi vizsgálhatta ki saját eljárását. Ezt követően a Balog Zoltán vezette minisztérium arra a következtetésre jutott, hogy a bejelentésben rögzített értékeket tiszteletben tartják. Azt is írták: más modern intézményekhez hasonlóan náluk is évek óta nyilatkozati rend van érvényben, „amely gyakorlaton a tárca változtatni nem kíván”. Az Emmi utóbbi kijelentése nem meglepő, hiszen a nyilatkozati rend jó eszköz arra, hogy a tárca megszűrhesse, amely sajtóorgánumokat méltat válaszra. Ugyanis a nyilatkozati rend révén az összes, a minisztériumhoz tartozó intézmény köteles jelezni a sajtómegkereséseket az Emmi illetékes államtitkárságának, illetve kommunikációs főosztályának.

A Hír TV-ről eltiltott színháztörténészről elsőként maga az érintett műsorvezető, Veiszer Alinda számolt be. Mint jelezte, az Országos Színháztörténeti Intézet szakembere a műsor előtt írt egy levelet a munkahelye, az intézet fenntartójának, az Emminek. Onnan viszont indoklás nélkül azt a választ kapta, hogy a szereplést „nem támogatják”. „Szeretném megkérdezni Balog Zoltán miniszter úrtól, hogy ( ) használ-e a minisztérium által (mindenki forintjaiból!) fenntartott Országos Színháztörténeti Intézetnek, hogy munkatársai nem nyilvánulhatnak meg szakemberként, valamint a minisztérium ez irányú gyakorlata hogyan viszonyul a sajtó- és szólásszabadsághoz” – tette fel a kérdést Veiszer Alinda Facebook-oldalán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.