Amit el lehetett rontani az Orbán–Trump viszonyban, azt sikerült

Az elmaradt Donald Trump–Orbán Viktor barátság okait elemzi a világ egyik vezető külpolitikai folyóirata, a Foreign Policy.

Kósa András
2018. 01. 06. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Miért nem lehetünk mi illiberális barátok?” (Why can’t we be illiberal friends?) címmel hosszú cikkben elemzi a magyar–amerikai kapcsolatok elmúlt időszakát a világ egyik vezető külpolitikai folyóirata, a Foreign Policy. A lap felidézi, hogy Orbán Viktor volt az első a vezető politikusok közül, aki egyértelműen állást foglalt Donald Trump elnökségének kívánatos volta mellett – még akkor, amikor minden előrejelzés Hillary Clinton sikerét jelezte előre.

Ezek után joggal gondolhatták Budapesten, hogy Trump meglepetésszerű győzelme gyors javulást hoz a magyar–amerikai kapcsolatokban is. A Foreign Policy felidézi Orbán Viktor első nyilatkozatait Trump megválasztása után, amikor a magyar kormányfő azt mondta, hogy beszélt telefonon az új elnökkel, nagyon jól megértették egymást, már csak azért is, mert mindkettőjüket „fekete bárányként” kezelték – a magyar miniszterelnök ezzel magyarázta a megválasztott elnöknek azt is, hogy nem hívta meg Barack Obama Washingtonba.

Csakhogy az azóta eltelt időszakban nemhogy fehér házi meghívó nem jött, ismét kifejezetten hűvössé vált a két ország kapcsolata. Ebben nagyon nagy szerepe volt a CEU-ügynek és az arra adott kemény amerikai reakcióknak, de a lap felidézi a sajtószabadság helyzetét érintő kemény amerikai kritikákat is.

Korányi Dávid, az Atlantic Council elemzője, a Bajnai-kormány helyettes államtitkára azt mondta, a magyar fél abszolút elkalkulálta az amerikai reakciókat a CEU-törvényre és a sajtószabadság korlátozására. „Az amerikai kormányzat működésében az intézményi értékrendnek sokkal erősebb szerepe van, mint azt gondolták, ezek az értékek pedig stabilak például a szólásszabadságot illetően” – mondta Korányi.

Panyi Szabolcs, az Index újságírója arról beszélt, Gorka Sebestyénnel is rosszul jártak Orbánék. Panyi felidézi, hogy a 2000-es évek végén Gorka úgy távozott Amerikába, hogy előtte összeveszett Orbánékkal, és ez a viszony azóta sem javult láthatóan. Így Trump egyik közeli – igaz, azóta már menesztett – magyar lobbistája sem segített.

A Foreign Policy szerint mindezek még nem zárják ki, hogy a két nacionalista, illiberális vezető egyszer jó viszonyt alakít majd ki, de az biztos, hogy Trumpnak jelenleg sokkal nagyobb léptékű kihívásokkal kell szembenéznie, mint hogy a magyar–amerikai kapcsolatokkal törődjön.

A teljes cikket a Foreign Policyn olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.