Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

R. Kiss Kornélia
2018. 01. 23. 11:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem takarítottak, nincs pénz – motyogja egy riasztóan sántikáló, fogatlan idős bácsi Bicskén. Átesett egy stroke-on és két szürkehályog-műtéten. Naponta megteszi a felüljárón az utat a boltig, ahol alkohol kapható. Csak a vállát vonja meg, amikor arról kérdezzük, mit szól, hogy a napokban visszalépett az országgyűlésiképviselő-jelöltségtől a település szír származású háziorvosa, Bourgla Ossamah, mert úgy érezte: szír származású emberként a mai magyar közhangulatban nem tudja vállalni a jelöltséget.

A bicskei önkormányzati képviselő az MSZP színeiben indult volna. Azóta már azt mondja: visszavonul a nyilvánosságtól. Ennél többet a Magyar Nemzetnek nem is nyilatkozott.

Igari Léna Ossamah mellett a másik olyan önkormányzati képviselő Bicskén, aki az MSZP és a DK támogatásával került a testületbe. A politikus civilben a Hit Gyülekezete hitoktatója, négy gyereket nevel. A főtéri kávézóban találkozunk. – Nem lepett meg Bourgla Ossamah visszalépése, és teljes mértékben megértem. Azt gondolom, tényleg a közhangulat miatt lépett vissza, mert egyébként rendkívül jó jelölt volt. A településen népszerű, köztiszteletnek örvend, az egyik legbecsületesebb ember, akit ismerek – mondja Igari Léna.

Szerinte a település lakói kettős helyzetben vannak: a személyes szimpátiájuk az orvosuké, de a migránskampány is megtette a hatását. Igari Léna állítja: mindig a lelkiismerete szerint igyekezett politizálni, de ennek egyre kevesebb tere van. – Úgy érzem, a doktor példáját követve én is szeretnék kivonulni a közéletből. Az biztos, hogy többet nem indulok képviselőjelöltként, de abban sem vagyok biztos, hogy ezt a ciklust kitöltöm. Nincs értelme – nyilatkozza a politikus. Bicske főtere takaros, a kicsit távolabb álló városháza kimondottan elegáns. Bejelentkezünk a recepción, érdekelne a polgármester, Pálffy Károly véleménye a város dolgairól és arról, mit szól ahhoz, hogy visszalépett a szír származású jelölt. Letelefonáltat, hogy nem nyilatkozik.

A helyiek ugyanakkor szívesen mesélnek, bár többnyire csak akkor, ha lehet név nélkül is. A szír háziorvosról jókat hallunk, de a migrációtól továbbra is tartanak, nem mindenkinek volt jó véleménye az egykor itt működő menekülttábor lakóiról. Ezt azonban el tudják különíteni attól, hogy a szír orvosuk „normális orvos és normális ember”. A település fejlődését nem nagyon látják, ellenben azt észrevették, hogy hatalmas kapu zárja el a helyiek elől az Erőmű-tavat: a száz hektár körüli, egykor kedvelt kirándulóhely ma Mészáros Lőrinc érdekeltsége, magánterület.

Az Erőmű-tó környékén korábban szállodát, golfpályát, lakóparkot tervezett egy izraeli vállalkozó. Feltehetőleg akkor sem kirándulhatnának a területen a bicskeiek, ha az ma golfparadicsom lenne – bár talán munkát és telekadót (amit Mészáros területszerzésekor eltöröltek) esetleg lehetett volna remélni a beruházástól. A 2008-as gazdasági világválság miatt viszont bedőlt a Budapest-gate névre keresztelt projekt, 2014-ben egy Mészároshoz kötődő cég vásárolta meg a területet. Csak műholdképekről lehet tudni, hogy villák épülhettek ott. A kapu kifogástalan és hatalmas, a barokk kastélyok bejáratai jutnak az ember eszébe róla, még a kapusfülkéről is, ahol biztonsági őr üldögél, és tájékoztat minket: magánterületre tévedtünk, ide nem léphetünk be. A helyiek nehezményezik a tó ügyét, úgy látszik, ez érzékeny kérdés errefelé.

– Nézze, ott gyerekeskedtem Mészáros Lőrinc tavánál. Nem hittem el, amikor mesélték, hogy nem lehet kijárni a tóhoz. Magamon kívül voltam. Ez annyira etikátlan. Sértő. Varga Józsefné vagyok, ezt nyugodtan megírhatja! – mondja felháborodva egy idősebb asszonyság. Vargáné régóta Budapesten él, de tartja a kapcsolatot az itteniekkel. – Mészáros Lőrinc egy univerzális ember. Ért a szódavízgyártáshoz, a vasúthoz, szerintem ha elmegyek az orvoshoz, az is ő lesz. Mindenhol Mészáros Lőrinc – sorolja az asszony, mire öccse közbeszól: „Jobb lenne Gyurcsány?”

Gyakran előkerül a beszélgetésekben Mészáros Lőrinc neve – a helyiek rutinosan hivatkoznak rá, nem a sajtóból ismerik, hiszen a milliárdos erről a környékről indult, és közvetlen hatással van a bicskeiek életére is. – Úgy ismerjük, hogy fűtés- és gázszerelő volt. Most meg milliárdos. Orbán Viktorral jóban volt, belendült néhány év alatt. Mindenhol megvett mindent. Csak maga felé harácsol. Ha már milliárdos lett, segíthetne az embereknek – véli egy negyvenes éveiben járó helyi férfi. Bourgla Ossamah doktorról többféle dolog is az eszébe jut: nem rossz ember, szavazott volna rá. Aztán az ugrik be neki, az orvos „azt akarja, hogy a migránsok jöjjenek be”. A végén arra jut: tisztelik Orbán Viktorban, hogy nem engedi be a migránsokat, de a város szerinte jobban járt volna Ossamah doktorral, mint a mostani képviselővel, mert Ossamah „normális mint ember és mint orvos is”.

A térség országgyűlési képviselőjének, Tessely Zoltánnak így most egy kihívója van, a jobbikos Varga László és egy valószínű kihívója, a Párbeszéd színeiben politizáló Szilágyi László. A Jobbik jelöltje azt mondja: örül, hogy kevesebb ellenfele van, és a Jobbik marad a Fidesz egyetlen kihívója.

Szilágyi László jelöltségéről még nincs végleges döntés, az a Párbeszéd és az MSZP közötti egyeztetéseken múlhat; egymás ellen nem indítanak jelöltet. A politikus kérdésünkre közli: elszomorítja, hogy Magyarország ott tart, hogy egy megbecsült szír származású ember azért vonul vissza a közélettől, mert fél, hogy milyen hangulatot teremtenek ellene. Sajnálná, ha az orvos tényleg külföldre költözne, és az ország elveszítene egy nagyszerű szakembert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.