Bakondi György több száz határsértőről beszél, a rendőrség 25-ről tud

A miniszterelnök tanácsadója egyszerre beszél a menekültek befogadásáról, illetve segítőik kitiltásáról a köztévében.

Koncz Tamás
2018. 01. 25. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maga a rendőrségi nyilvántartás cáfolja Bakondi György M1-nek adott csütörtöki nyilatkozatát.

Orbán Viktor belbiztonsági főtanácsadója arról beszélt a köztévé műsorában, hogy idén 650 migráns kísérelte meg a magyar határ illegális átlépését, ami „időarányosan az elmúlt évi folyamatokkal azonos értéknek felel meg” – jelentsen utóbbi mondat bármit is. 

Ehhez képest a Police.hu aktuális, januári adatai szerint 25 határsértő migránst fogtak el a rendőrök, a legtöbbet – 10 főt – január 3-án.

Az is valótlan, hogy időarányosan bármilyen megfelelés lenne a tavalyi év azonos időszakával, 2017 januárjában ugyanis 138 migránst fogott el a rendőrség, vagyis több mint ötször annyit, mint az idei év első hónapjában.

Mint összeszámoltuk, a rendőrségi statisztika alapján tavaly 1633 illegális bevándorlót fogtak el a határon.

Kérdéses, hogy Bakondi milyen forrásra hivatkozik az adatok bemondásánál, és hogy azok miért nem egyeznek a rendőrség statisztikáival; nem kizárt, hogy Orbán tanácsadója határátlépési kísérletnek nevezi azt is, amikor egy bevándorló vágyódva néz át a magyar határzár hálószemein, és pillantása találkozik a rendőrök tekintetével. 

Bakondi azonban nem csak a számokkal bűvészkedik, nyilatkozata más szempontból is virtuóz mutatványnak számít: megemlíti, hogy idén 70 olyan migráns kapott oltalmazotti státuszt, aki tranzitzónában nyújtott be menedékkérelmet – aztán arról beszél, hogy Magyarország nem akar bevándoroló országgá válni, a Stop Soros javaslatcsomaggal pedig azokat is ki lehetne tiltani az ország területéről, akik segítik a migránsokat. 

A nyilatkozatban egyértelműen ott feszül az Altusz-interjúval felszínre robbanó politikai paradoxon,

vagyis a tény, hogy a migrációt hivatalosan minden formájában elutasító kormány különösebb hírverés nélkül több mint 2300 menekültet fogadott be az elmúlt években – többet, mint amennyit az unió első kvótaterveiben elvártak volna Magyarországtól.

A kabinet ráadásul már a Soros-kampány idején kétszínűen járt el: miközben minden fronton dübörgött a propaganda, és a kormány médiaoffenzívát indított a Soros-alapítványi támogatású civil szervezet ellen, lapunk megtudta, egy olyan Soros-támogatottságú civil szervezetnek is utaltak pályázati pénzt, ami tagja az állítólagos Soros-hálózatnak.

A Menedék Migránsokat Segítő Egyesület a menekültek beilleszkedését támogató programjának megvalósítására – konkrétan a Működjünk együtt! elnevezésű projektjére – kapott 25 millió forintot.

A Belügyminisztériumhoz tartozó Belügyi Alapok portálon közzétett adatokból kiderült, hogy a Sorosék által is támogatott szervezet egy 2016. szeptember 1-jén közzétett pályázati kiíráson indult sikerrel. A pénz a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapon (MMIA) keresztül érkezett meg, amiből az Orbán-kormány egyébként közel öt éve részesül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.