Elege lett, azért mondhatott le tisztségéről a Hunvald-ügy bírája

Elölről kell kezdeni a volt erzsébetvárosi polgármester perét.

Lándori Tamás
2018. 01. 19. 14:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott posztjáról a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) egyik bírája, Rajmon Balázs, aki többek között a VII. kerületi volt szocialista polgármester, Hunvald György büntetőügyét tárgyalta – tudta meg a Hvg.hu, amely megpróbálta megszólaltatni a távozó bírót, de ő nem kívánt nyilatkozni. 

A portál ennek ellenére tudni véli, hogy a bíró azért áll fel, mert „mert nem akart egy olyan bírói szervezet része lenni, amelyben nem szakmai alapon születnek döntések bírói álláshelyekről, nem szakmai alapon választják ki a szervezet vezetőit, és amelyben a központi adminisztratív szerv, vagyis az Országos Bírósági Hivatal (OBH) már konkrét eljárási iránymutatást is ad a bíráknak arról, hogyan kell eljárniuk”.

A Magyar Nemzet bírósági forrásai árnyalták ezt az értesülést, ami szerintük azt is sugallhatja, hogy a Hunvald-perben sérült a bírói függetlenség. Állítják,

nincs szó arról, hogy a szervezeten belül közvetlenül próbálnák meg befolyásolni az egyes ügyeket, 

így minden bizonnyal Hunvald György ügyében sem történt ilyesmi. Úgy vélik, a Rajmon távozásáról szóló sajtóinformáció sokkal inkább arról szólhat, hogy a bíróságok igazgatási vezetői gyakran kapnak nehezen végrehajtható vagy elképzelésükkel ellentétes igazgatási utasítást fentről. Rajmon Balázs maga is ellátott igazgatási vezetői feladatokat. Informátoraink vélekedése szerint e tényezők játszhattak szerepet abban, hogy Rajmon Balázsnak elege lett.

Bírói körökben azt beszélik továbbá, hogy – miközben a magyar bírói karban általában sincs jó általános hangulat –

a PKKB-n kifejezetten rossz a munkahelyi légkör.

A fizetések alacsonyak, a munkateher magas, a hierarchiában pedig gyakran feszült az alá-fölé rendeltek viszonya. Emiatt sokan mennek el, úgy tudjuk, nagy a fluktuáció. (Állítólag az sem tett jót bírók kedélyállapotának, hogy Kádárné Báló Ágnest annak ellenére nevezték ki a PKKB élére, hogy az ottani bíróktól a pályázata nem kapott támogatást. A PKKB egy másik bírája, Vasvári Csaba pedig pert indított Handó Tünde ellen, mert – keresete szerint – az OBH-elnök önkényesen tagadta meg két nyertes pályázata után is az ítélőtáblai kinevezését.)

A Fővárosi Törvényszék péntek délutáni közleménye szintén azt hangsúlyozza, hogy „az OBH a bírák részére nem ad konkrét iránymutatást arra nézve, hogyan járjanak el az egyes ügyekben”. Hozzáteszik, Rajmon Balázsnak a Hvg.hu említett cikkéről, annak tartalmáról nem volt tudomása. Azt a közlemény is elismeri, hogy Rajmon Balázs lemondott, döntését azonban – mint a közleményből kiderül – hivatalosan nem indokolta. 

A bíró távozása egyben azt jelenti, hogy az általa vezetett pereket elölről kell kezdeni – ez az eljárási rend szerint kötelező, ha az eljáró bíró személyében változás áll be. A Hunvald-perben ez azért különösen kellemetlen, mert ez az eljárás már eleve egy perújítás keretén belül folyik, az ügy már kilenc éve húzódik. A férfit 2015-ben jogerősen két és fél évre ítélték hűtlen kezelés miatt, de az ítéletet a Kúria hatályon kívül helyezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.