Hétmilliárdot fizetnek az olimpiáért és a vb-ért

A hazai labdarúgó-mérkőzések közvetítési joga évente 3,8 milliárdot ér az MTVA-nak.

Szabó Zs. László
2018. 01. 18. 10:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen hétmilliárd forintot fizetett az állami média azért, hogy közvetíthesse az idei év két legrangosabb eseményét: a dél-koreai Phjongcshangban rendezendő téli olimpiát és az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot – derül ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szerződéseiből. A labdarúgó-világbajnokság közvetítéséről még négy évvel a brazíliai mundial előtt megegyeztek a jogokat birtokló, főként az európai közszolgálati televíziókat képviselő EBU-val. A csomagért 2,3 milliárd forintot fizettek, ez tartalmazza a 2022-es katari vb közvetítési jogait is; azonban nincs benne a magyar válogatott selejtezőinek díja.

Az olimpiai játékok közvetítési jogainak megszerzése azonban keményebb dió volt, még úgy is, hogy tudvalévő: a televíziós jogdíjak esetében a pénzügyi racionalitás nem feltétlenül szempont az állami médiánál. A Nemzetközi Olimpiai Szövetség ugyanis nem az EBU-nak, hanem egy privát társaságnak, a többek között az Eurosportot is tulajdonló Discoverynek értékesítette a 2018 és 2024 között megrendezendő ötkarikás játékok közvetítési jogait. Így az amerikai társasággal kellett az MTVA-nak megállapodnia (a nemzetközi sportcsatorna egyedül nem lett volna képes megfelelni a törvényi előírásnak, mivel a társadalom számára kiemelt érdeklődésre számot tartó eseményeket, köztük az olimpiákat mindenki számára elérhetővé kell tenni). A szerződések sorából kiderül: az MTVA 4,6 milliárd forintért vásárolta meg a február 9-én kezdődő téli játékok, a 2020-as nyári, illetve a 2022-es és 2024-es játékok közvetítési jogát.

Más rangos és drága sportjogokat is szerzett tavaly az állami média: a Bajnokok Ligájáért (BL) például 5,7 milliárd forintot sem sajnáltak, így 2021-ig marad az első választás joga a társaságnál. Nem kevésbé rangos és költséges a Formula–1 sem. A versenysorozat idén is az M4-en lesz látható, miután a 2017–2019 közötti időszak jogaiért 4,9 milliárd forintot fizettek. Emellett már-már eltörpül egy másik labdarúgócsomag ára: a többek között a 2020-as Európa-bajnoki és a 2022-es vb-, illetve az idén debütáló Nemzetek Ligája selejtezőiért 2,5 milliárd forintot utalt az MTVA az UEFA-nak.

Az árak értékelésénél érdemes figyelembe venni, hogy az állami média 2016-ban öt évre közel 19 milliárd forintért szerződött magyar labdarúgó-mérkőzések közvetítésére az MLSZ-szel. Ez azt jelenti, hogy éves szinten nagyjából 3,8 milliárd forintba kerül az MTVA-nak a hazai futball propagálása. Ez a hazai futball minőségét tekintve a BL-közvetítési jogokhoz képest is jelentős túlárazottságról tanúskodik; pláne hogy az éves díj egy része a csapatok költségvetését gyarapítja. A nemzetközi kupákban induló együtteseket azonban közvetlenül is dotálta 2017-ben a társaság: összesen 150 millió forintot adott nekik a kupamérkőzések közvetítéséért.

Más sportjogok ára már-már eltörpül a hazai futballjogok díja mellett: a kosárlabda-világbajnokságok közvetítési jogaiért 2021-ig 485 millió forintot, a hazai röplabdabajnoki mérkőzésekért pedig 30 millió forintot fizetett – 2016-ban két idényre – az MTVA.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.