Karácsony Gergely: „A kormánynak kell szolgálnia a magyar népet”, nem fordítva

„Fideszes áldemokrácia” helyett szociális demokráciát sürgetett a Párbeszéd társelnöke Pécsett.

MTI
2018. 01. 16. 20:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Fideszes áldemokrácia” helyett szociális demokráciát sürgetett a Párbeszéd társelnöke, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje a Változás 2018 körút pécsi állomásán kedden. Karácsony Gergely kiemelte: a Fidesz számára a magyar emberek bére tehertételt jelent, amit az is mutat, hogy Magyarország valódi adóparadicsom a multinacionális vállalatok számára, miközben az átlagnál kisebb bér után a legtöbb adót fizetik az emberek. Ezzel szemben ők olyan, felelős kormányzást kívánnak folytatni, ami biztosítja a munkáért járó méltó fizetést – mondta. Egyúttal igazságos adórendszer kialakítását és a minimálbér adómentességének visszaállítását ígérte. Ez utóbbi a keresők 70-80 százalékának jelentős fizetésemelést jelentene – jegyezte meg.

Az ellenzéki politikus véleménye szerint a Fidesz oktatáspolitikája a tudás leértékeléséről szól, Magyarországnak viszont „jól felkészült, kreatív, együttműködésre képes, nyelveket beszélő fiatalokra” van szüksége. Ehhez – mondta – megfelelő oktatási rendszer kell, mert „jó iskola nélkül Magyarországnak nincs jövője”. Az Európai Unióban Magyarország költ a legkevesebbet saját bevételeihez képest az egészségügyre, itt a legalacsonyabb a várható élettartam, a legtöbben itt halnak meg rákos megbetegedések miatt, miközben a Fidesz „óriási bizniszt csinált” az ágazatból – jelezte Karácsony Gergely. Egyúttal megjegyezte: nem hiszi, hogy bárki ilyen országban szeretne élni. Az elmúlt nyolc évben a politika mindennel foglalkozott, csak azzal nem, ami a magyar embereknek fontos. A választási szövetséget azért hozták létre, hogy az embereknek valódi kormányuk legyen, mert a politika munka, a politikusok dolga pedig a szolgálat. „Nem a magyar nép a kormány szolgája, hanem a kormánynak kell szolgálnia a magyar népet” – hangoztatta az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, majd úgy fogalmazott: ígérete az az „egy i-betű, amelyet a Fidesz ellopott az igazság elejéről”.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke, a programismertetés felelőse arról beszélt, hogy a baloldal érzékelhető erősödése ellenére „kétkedést, pici bizonytalanságot” érez a baloldali emberekben, és ez – vélekedett – a Fidesz legfőbb szövetségese. „Amíg ( ) egymás kétkedéseivel vagyunk elfoglalva, addig nem vesszük észre, hogy többségben vagyunk és a Fidesz került kisebbségbe” – mondta, hangsúlyozva, hogy elsősorban ennek a belső kétkedésnek a legyőzésével lehet megverni a Fideszt 2018-ban. A szocialista politikus Orbán Viktor rossz koncepciójának nevezte, hogy az olcsó munkaerőre akarja építeni Magyarország jövőjét. „Láttuk az elmúlt nyolc évben, hogy ez nem működik” – mondta, és úgy vélekedett, hogy a Fidesznek nincsenek válaszai a technológiai fejlődésre és a globalizáció jelenségeire. „Nem lehet az embereket tartósan visszafogni, elbutítani vagy kerítések közé zárni” – hangoztatta Kunhalmi Ágnes, aki kiemelte, e kihívásokra a MSZP és a Párbeszéd válasza a szociális demokrácia. Úgy fogalmazott: e szövetség, összefogás kitárja a kapuit mindenki előtt, aki váltani szeretne. Szavai szerint ehhez az embereken kívül minden pártra is szükségük van.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetőjének szavai szerint április 8-án „közös erővel, elszántsággal, közös listával és miniszterelnök-jelölttel elzavarható a Fidesz és a helyi kiskirályok”. A szocialista politikus az eseményen bejelentette: arra tesz javaslatot az MSZP–Párbeszéd-szövetségnek, hogy támogassák Mellár Tamás közgazdász országgyűlési képviselő-jelöltségét a Baranya 1-es választókörzetben, a megye 4-es körzetében pedig Vass Pétert, Szigetvár független polgármesterét.

A bejelentést Karácsony Gergely történelmi lépésként értékelte. Tóth Bertalan szólt arról is, hogy a Fidesz „most is kísérletezésre használja” a baranyai megyeszékhelyet, „ahogy tette azt a Kubatov-lista bevezetésekor vagy a pécsi vízmű elfoglalásakor”. A Változás 2018 pécsi állomásán röviden felszólalt Mellár Tamás és Vass Péter, valamint Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese, a párt baranyai elnöke is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.