Kornai János: Sajnos azt kell hogy mondjam, nagyon aggódok

Égető szükség van vitákra, a tudományos főáramlatot kritizáló gondolatokra.

Buzna Viktor
2018. 01. 18. 19:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az egész életemet azzal töltöttem, hogy bonyolult kérdésekre kerestem a választ – ezekkel a szavakkal köszöntötte csütörtökön, a Corvinus Egyetemen 90. születésnapja alkalmából összegyűlt hallgatóságot Kornai János közgazdász. Az 1928. január 21-én született, nemzetközileg elismert tudósra sokan voltak kíváncsiak, s a kormánykritikus Kornai beszédében nem is okozott csalódást.

– A politikusok nagyon jók abban, hogy bonyolult kérdésekre egyszerű választ adjanak. Nekem ez sosem ment – folytatta a közgazdász, hozzátéve, családja sokat panaszkodik erre a tulajdonságára. Kornai szerint azonban égető szükség van vitákra, a tudományos főáramlatot kritizáló gondolatokra. – Magyar és külföldi egyetemeken egyaránt tapasztalom, hogy a fősodrú gondolatokon kívül más nagyon nehezen jut el a diákokig – mondta a közgazdász, hozzátéve: a fiatalokat meg kell tanítani arra, hogy olvassanak bármit a tankönyvekben, mindig kérdőjelezzék meg azt. Kornai ugyanakkor megjegyezte, Magyarországon vannak jó kritikus éllel megfogalmazott gondolatok, itt a lapunknak is rendszeresen nyilatkozó gazdasági szakember, Csaba László munkásságát emelte ki.

– Kilencven évesen az embernek néha meditálnia kell, átgondolni a múlt eredményeit és hibáit – folytatta az ünnepelt. Elmondta, ebben a korban az ember fizikai képességei korlátozottak, ettől függetlenül azonban nem hagyja abba a munkát. – Magyar vagyok, ezért különösen érdekelnek az országban zajló folyamatok. Sajnos azt kell hogy mondjam, nagyon aggódok – folytatta. A közgazdász itt a konferencia során más előadók szájából is elhangzott kritikákat ismételte, vagyis a magyar demokrácia és a jogállamiság leépüléséről beszélt. Mint mondta, amit tud, a jövőben is megtesz majd: továbbra is követi a politikai, társadalmi folyamatokat, és kritizálja azokat, ha ez indokolt. – Nem vagyok benne biztos, hogy megéri. De ezt fogom tenni – fejezte be beszédét Kornai. A közgazdász beszédét a hallgatóság állva tapsolta meg.

Névjegy

Kornai János Széchenyi-díjas magyar közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A szocialista gazdasági rendszer, a nem-egyensúlyi rendszerek és a posztszocialista átmenet nemzetközileg is kiemelkedő kutatója. A Collegium Budapest egyik alapítója. A Harvard Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.