Közeledés a kormányhoz: kettészakadhat a pedagógus-szakszervezet

Részt venne a kormány által szervezett köznevelési stratégiai kerekasztal munkájában a legnagyobb tanári érdekvédelmi szervezet.

Hutter Marianna
2018. 01. 30. 12:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatilag kettészakadt a legnagyobb pedagógus-szakszervezet, a korábban képviseltekkel ellentétben beülne a kormány által szervezett köznevelési stratégiai kerekasztalba – tudta meg a Magyar Nemzet.

A Galló Istvánné vezette, legnagyobb taglétszámú Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) eddig következetesen azt az álláspontot képviselte, hogy megfelelő jogi szabályozás híján nem kíván csatlakozni a kormány egyeztető fórumához, hanem külön sztrájkbizottsági tárgyalásokat folytat. Ennek szellemében hat másik szakszervezettel együtt elfogadtak egy állásfoglalást, amely ezt az álláspontot erősíti.

Ugyanakkor úgy tudjuk, hogy a szakszervezet másik része új irányt képviselne, meg is kezdték a tárgyalásokat a kormánnyal abból a célból, hogy csatlakozhassanak. Ám feltehetőleg ez sem lesz konfliktusmentes, mert mindössze három hely van fenntartva a szakszervezeteknek a kerekasztal munkájában, vagyis a további hat szakszervezetnek is jóvá kell hagynia, hogy a PSZ is benne lehessen abban a három érdekképviseleti szervezetben, amely részt vesz a tárgyalásokon.

Ez az információ új megvilágításba helyezi a szakszervezet körüli történéseket. Emlékezetes: nemrég jelentette be Galló Istvánné, hogy nem kíván ismét indulni a szakszervezet vezető pozíciójáért azt követően, hogy júliusban lejár a mandátuma. Ezzel nem csak egy meghatározó arcot veszít a PSZ, hiszen az oktatási szakértőjük, Szüdi János, aki a szocialista kormányok alatt oktatási államtitkár volt, szintén távozott a szakszervezettől – jóllehet közös megegyezéssel.

Ám információink szerint ez sem volt feszültségektől mentes. Az általa írt, a PSZ honlapján megjelent búcsúüzenetben ugyanis azt állította, a szakszervezet közeledni fog a kormány oktatási politikájához. A bejegyzést később eltávolították a honlapról. Szüdi János az idei választáson a DK képviselőjelöltje lesz.

Lapunk kérdésére Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta: tartják magukat korábbi álláspontjukhoz, és semmiképp nem csatlakoznának a kerekasztalhoz. A választások előtt nem is tartják szerencsésnek. Ugyanakkor a választások után, ha feláll az új kormány, mérlegelik a továbbiakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.