Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Hutter Marianna
2018. 01. 18. 10:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mit szól ahhoz, hogy a polgármester-választási kampány ennyire megosztja a hódmezővásárhelyieket?
– Várjuk meg a szavazás eredményét, akkor kiderül, mennyire megosztottak a vásárhelyiek.

– Tehát ön szerint nem megosztó a mostani helyzet?
– Az a jó a demokráciában, hogy mindenki elmondhatja a saját véleményét, és a választópolgárok a fülke magányában majd eldöntik, ki legyen a város polgármestere. Az ő bölcsességükre van bízva. 

– Ha úgy alakul, hogy a választásuk Márki-Zay Péterre esik, akkor mit gondol, vele is szövetséget kötne Orbán Viktor a város érdekében? Hiszen éppen az imént megtartott lakossági fórumán említette, hogy a miniszterelnök évek óta támogatja Hódmezővásárhelyt.
– Ezt Márki-Zay úr kizárta, tekintve, hogy Rákosi Mátyás diktatúrájához hasonlította Orbán Viktor rendszerét. Ez némileg megnehezíti az együttműködést.

– A személyes sértettség nehezíti meg?
– Nem a személyes sértettség. Márki-Zay úr meghatározta, hogy ki az ő szövetségese: Gyurcsány Ferenc támogatja. Nem hiszem, hogy nekünk bármi kooperálnivalónk lenne vele.

– Nem csak Gyurcsány Ferenc: teljes ellenzéki összefogás alakult Márki-Zay pártján.
– Az a vásárhelyi, aki elfogadja a korábban a város tönkretételére törekvő Gyurcsány Ferenc támogatását, az én szememben nem vásárhelyi. Egy ilyen jelölttel nincs is miről beszélni a város jövője kapcsán. Az MSZP privatizálta a legnagyobb mezőgazdasági céget, amire több száz vásárhelyit bocsátottak el; leállíttatta a 47-es főút folyamatban lévő négysávosítását, ahol utána számtalan baleset történt; de be akarta záratni a város kórházát is, amelyet végül egy húszezres tüntetéssel sikerült csak megmenteni. Ez vízválasztó kérdés: lehet sok mindenben kooperálni, de Gyurcsány Ferenc támogatása kizárja azt, hogy valaki vásárhelyiként a vásárhelyiekkel együttműködjön.

– Ez Magyarország miniszterelnökénél is így kell hogy történjen?
– A vásárhelyiekről beszélek.

– Van még egy jelölt, aki nemrég szállt a ringbe, Hernádi Gyula
– Nemrég? Már tizenhét éve politizál, nem nevezném új jelöltnek.

– a mostani választási kampányba csak nemrég szállt be. Hernádi Gyula úgy fogalmazott, hogy egy telefonhívás buzdította a részvételre. Öntől jött a hívás?
– Nem szoktunk telefonon sem beszélni.

– Máskor sem?
– Nagyon régen nem beszéltem vele.

– Sokan mégis úgy vélik, hogy az indulásával az ellenzéki szavazatokat meg lehet osztani, ami a Fidesz jelöltjének, Hegedűs Zoltánnak a győzelmét segítené elő.
– Hernádi Gyula ádáz kampányt szokott ellenem folytatni, most is erre számítok. Korábban háromszor vagy négyszer próbálkozott legyőzni választáson, és nem szokta kímélni sem az én személyemet, sem a Fideszt. Kíváncsi vagyok, hogy a mostani kampányban hogyan fog viselkedni, az eddigi tapasztalatok nem túl biztatók.

– Viszont a helyiektől tudni, hogy Hernádi Gyula azt a teniszklubot vezeti, ahová az ön egyik gyermeke jár.
– Mindenki odajár, én is, mert csak egy teniszklub van a városban. Aki teniszezik, nem tud máshová járni Vásárhelyen.

– A pártpolitikának van helye a templomban?
– Olyan országban szeretnék élni, ahol egy katolikus plébános elmondhatja a véleményét anélkül, hogy a Magyar Nemzet megbélyegezné vagy üldözné Önök ezt tették

– Mivel bélyegeztük meg?
– ilyen legutóbb a Rákosi-diktatúrában volt.

– De mivel bélyegeztük meg?
– A véleményét kérték számon a plébános úron.

– A kérdés, hogy pártpolitikának lehet-e helye a templomban.
– Szólás- és véleményszabadság van.

– Azok közül, akik részt vettek a misén, később sokan arról számoltak be, hogy szégyennek élték meg a plébános kiállását.
– Mindenki elmondhatja a véleményét ebben az országban. Azt szeretném, hogy egy katolikus plébánost ne bélyegezzenek meg és ne üldözzenek ezért. Mindegy, mi a véleménye, akkor se üldözzék, ha szidja a kormányt, és akkor se, ha kiáll mellette.

– Tehát ha Márki-Zay Péter mellett foglalt volna állást, az is rendben lett volna.
– Amennyiben ez a véleménye Durva dolog, hogy ma Magyarországon egy katolikus plébánost a véleménye miatt megbélyegeznek és üldöznek a sajtóban. A legsötétebb diktatúrákban volt erre példa. Ez Pethő Sándor lapjához méltatlan.

– Beer Miklós, a váci egyházmegye püspöke azt fogalmazta meg, hogy szerencsétlen volt Németh László nyilatkozata, hiszen egy plébánosnak mindenkit képviselnie kell.
– Ez a püspök véleménye volt, amit tiszteletben tartok. Az a kérdés, hogy egy katolikus plébános elmondhatja-e 2018-ban szabadon a véleményét Magyarországon. Aki egy katolikus plébánost számonkér a véleménye miatt, az a véleménynyilvánítás szabadságát próbálja korlátozni. Ha újságíró, akkor is, ha politikus, akkor is. 

Az önkormányzatokon is múlik majd az OLAF-jelentés nyilvánosságra hozatala

Ha lezárult a vizsgálat, akkor nyilvánosságra hozhatja a kormány az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) jelentését, amelyben Tiborcz István (Orbán Viktor miniszterelnök veje) korábbi cégének pályázatait vizsgálták – erről is beszélt lapunknak Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, ha az eljárás végén megkapják az Európai Bizottság vonatkozó jelentését magyar nyelven, akkor a kormánynak válaszolnia kell az észrevételekre, ezután van lehetőség a végleges anyagot bárki által hozzáférhetővé tenni. Például a négyes metró esetében is a lezárt vizsgálatról készült dokumentumot publikálta a kormány, miután ahhoz a fővárosi önkormányzat hozzájárult. A mostani ügyben érintett önkormányzatok véleményét is ki fogják kérni a jelentés nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.