Maratonista lenne a súlyos betegséggel harcoló kisfiú

2016-ban a Magyar Nemzet olvasói is segítettek Katona Mikin, az idei ismét fontos év lesz a számára.

Nádudvari Péter
2018. 01. 09. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katona Miki történetét 2016-ban ismerhették meg a Magyar Nemzet olvasói: volt tanítványomnak sokkal nehezebb gyermekévek jutottak osztályrészül, mint hasonló korú társai többségének. A tizenegy éves fiú egy olyan – akkor még nem diagnosztizált – súlyos betegséggel küzd, amely több területen korlátozza őt, például az önkiszolgálásban, a finom és nagy mozgásokban és a tanulásban. A betegség az immunrendszerét is fokozatosan gyengíti. Mivel kromoszómaelváltozás okozza, a család néhány éve Czeizel Endréhez fordult segítségért.

Az azóta már elhunyt nemzetközi szaktekintély annak a reményét adta útravalóul a szülőknek, hogy a génsebészet belátható időn belül eljuthat arra a szintre, hogy hatékony és végleges megoldást nyújthasson Mikinek. Addig pedig célzott kezelésekkel (pl. TSMT, Dévény-módszer, őssejtkezelés) a károsodott területeken stagnálás, esetleg kismértékű javulás is elérhető.

A gyermekük gyógyulásáért, állapotjavulásáért erőn felül küzdő, minden szükséges feltételt megteremtő szülők 2015-ben – szintén Czeizel Endre javaslatát követve – egy specialistához vitték a fiút őssejtkezelésre Ausztriába, hogy a betegség vezető tünete, a kisagyi sorvadás megálljon. A kezelés árát a család csak nagy nehézségek árán, több forrást felhasználva tudta előteremteni – a beavatkozás 12 000 euróba került.

Miki állapotának alakulása, illetve sorstársai gyógyulási folyamatának megismerése után a szülők úgy gondolták, hogy egy második őssejtkezelés még jobban javítaná a kilátásokat. A szükséges anyagiak előteremtése már lehetetlennek tűnt. Ekkor a fiú a Kozmutza Flóra Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménybe járt, ahol ének-zenét tanítottam az osztályának. Úgy döntöttem, hogy a zene melletti másik szenvedélyemmel, a sporttal segítek Mikinek és családjának: ultramaratonok lefutásával, a kilométerek egységáron való „értékesítésével” közel 600 ezer forintot sikerült összegyűjtenem. Ez természetesen csak töredéke volt a szükséges összegnek (ismét 12 000 euró), viszont többen is a kezdeményezés mellé álltak, például az egyik kedves ismerősöm, a gyöngyösi Nagy Réka Emese, szintén jótékonysági sportolással. Vele közösen szerveztünk egy karácsonyi jótékonysági licitet is, ahol ismert sportolók, zenészek, írók által felajánlott dedikált ereklyéket árvereztünk el. A Puskás Intézet is megvásárolt néhányat közülük egy jelentősebb összegért, így az, ami még fél évvel korábban elképzelhetetlennek tűnt, akkor valóra vált: elhárultak az anyagi akadályok a második őssejtkezelés elől. A megható és példaértékű összefogás Miki és a család számára az addigi legszebb karácsonyt hozta el.

A legfontosabb kérdésre viszont még továbbra sincs válasz. Az orvostudomány jelenlegi ismeretei szerint hat-nyolcezer fajta ritka betegség létezik. Melyik ezek közül az, amelyikkel fel kell venni a harcot?

A 2017-es év vizsgálatok sokaságát hozta. Az egyik során kiderült, az őssejtkezelés sajnos mégsem válthatja be a hozzá fűzött reményeket, hiszen magában az őssejtben is kimutatható a betegség alapját képező kromoszómaelváltozás. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy mindez még a második ausztriai kezelés időpontját megelőzően derült ki, így az összegyűjtött adomány nem ment veszendőbe. Novemberben pedig végre meglett az évek óta várt válasz arra a bizonyos legfontosabb kérdésre. A Semmelweis Egyetem Genomika Medicina és Ritka Betegségek Intézetében elvégzett vizsgálat sajnos sokkoló ténnyel szembesített: Miki az egyelőre még gyógyíthatatlannak minősített Louis Bar-szindrómában szenved.

Miután a szülők szembenéztek a kegyetlen ténnyel, elszántabbak lettek, mint valaha: ,,Újratervezés” – fogalmazott az édesanya, Saly Krisztina. A 2018-as év mind gyakorlati, mind érzelmi kihívások sokaságát tartogatja tehát a családnak: folytatódik az „időhúzás”, a korábban már eredményesnek bizonyuló terápiák rendszeres alkalmazása. A lakókörnyezet teljes akadálymentesítésére is szükség van. Nagyon fontos Miki számára a lelki megerősítés, az élményekből való táplálkozás is, ezért áprilisban közösen valóra váltjuk az egyik álmát: a korábbi két, futókocsi segítségével közösen teljesített félmaratont követően eltökélt szándéka lett, hogy maratonistává váljon, méghozzá egy Balaton partján rendezett versenyen.

2016 karácsonyán jelentős mértékű adomány és biztosnak hitt jövőkép került a fa alá. Egy év múlva pedig két megvalósítandó álom. Katona Miklós Patrik neve már szerepel a balatonfüredi Generali Runner’s World Run maratoni távjának hivatalos rajtlistáján csakúgy, mint a legbátrabb, legkitartóbb, legelszántabb gyermekek nem hivatalos „névsorában”: végtelen reménykedés és tántoríthatatlan hit jellemzi a 42 195 méter és a betegség leküzdésében is.

Ha Ön is segíteni szeretne Mikin, utalhat az édesanya bankszámlájára: Saly Krisztina, Raiffeisen Bank 12020304-01287040-00100001. 

Közlemény: Adomány Katona Miklós Patriknak. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.