Meglepő: az ÁSZ nem talál fogást Orbán kedvenc egyetemén

Hiába találja gyanúsnak az EU is a közszolgálati egyetem költekezését, a számvevőszék szerint nincs gond. Más a helyzet a Liszt-egyetemmel.

Koncz Tamás
2018. 01. 09. 10:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejezte az Állami Számvevőszék a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem pénzügyi ellenőrzését – jelentette be a testület, amely egy nappal ezelőtt rótta ki gigabüntetését a Jobbikra.

A számvevőszék nagyjából azonos időszakban, 2015 februárja és 2017 júniusa között ellenőrizte a két felsőoktatási intézményt, értékelése szerint pedig ég és föld a különbség kettejük elszámoltathatósága között.

Az 50 milliárdos hazai és uniós forrásból felturbózott Nemzeti Közszolgálati Egyetemet (NKE) valódi eminensként mutatják be: közleményük szerint az NKE tartotta magát a korábbi ellenőrzéskor kiszabott ÁSZ-utasításokhoz, és teljesítette az előírt öt feladatot – igaz, ezek közül csak egyet tudott határidőn belül megoldani, kettőt pedig csak részben hajtott végre. A számvevőszék szerint a kormányfő kedvenc egyeteménél szabályszerűen jártak el.

„Az egyetem a végrehajtott intézkedésekkel támogatta az elszámoltatható és ellenőrizhető közpénzfelhasználást” – állapítja meg szinte elismeréssel a (korábbi fideszes) Domokos László vezette testület, hogy aztán a feltárt adminisztrációs mulasztások pótlására szólítsa fel az NKE-t.

A jelentés szerint tehát nagyjából minden rendben a közszolgálati egyetem forrásfelhasználásával.

Ez azért is érdekes, mert az Európai Bizottság már tavaly áprilisban – az éppen zajló ÁSZ-ellenőrzés idején – jelezte, hogy gyanúja szerint erősen túlárazhatták a helyi oktatásfejlesztési programokat.

Az NKE képzési projektje 17,5 milliárd forintnyi uniós támogatásból valósult meg, amelyből a beruházók lapértesülés szerint 400 milliót számoltak el catering- és reprezentációs keretként, 3,7 milliárdos képzési és terembérleti költséget könyveltek el, a projekt előkészítésére pedig papíron 900 milliót fordítottak.

Az sem utal transzparens helyzetre, hogy Hadházy Ákos LMP-társelnök bejelentése szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal két ügyben is nyomozást folytat az egyetemmel szemben költségvetési csalás gyanúja miatt. Igaz, erre csak decemberben derült fény, a számvevőszék viszont már nyáron lezárta a vizsgálatot; az uniós forrást pedig talán ők sem tekintik közpénznek.

Egészen más a helyzet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel: az ÁSZ közleményében emlékeztet arra, hogy két éve hozta nyilvánosságra az intézmény 2009–2013 közötti gazdálkodási ellenőrzését, a Liszt-egyetem viszont még 2017-ben sem hajtotta végre a számvevőszék által kijelölt feladatokat. Többek között:

Az ÁSZ minden téren hiánypótlásra szólította fel az intézményt; a testület hozzáteszi, hogy az egyetemet fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma teljesítette a rá vonatkozó számvevőszéki irányelveket.

700 millió forinttal drágul a közszolgálati egyetem sportcsarnoka: a költségek 5,6 milliárdról 6,3 milliárd forintra emelkednek – írja a Hír TV. Az áremelkedést a kiegészítő munkákkal magyarázza az intézmény az uniós közbeszerzési értesítőben közzétett tájékoztatóban. A sportcsarnokot és az ahhoz kapcsolódó létesítményeket a miniszterelnökkel baráti viszonyt ápoló Garancsi István cége, a Market Zrt. építi.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.