Nyomoz a NAV a Közszolgálati Egyetemen

Költségvetési csalás gyanújával vizsgálódik az adóhatóság a Patyi András vezette Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

MN
2017. 12. 06. 7:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálatot indított a NAV a közszolgálati egyetemen több projekt ügyében – jelentette be Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

A politikus erről a 24.hu-t tájékoztatta, elmondása szerint az adóhatóság két ügyben is nyomoz, költségvetési csalás gyanújával.

Az egyik eset Boros Anita volt helyettes államtitkár könyvügye volt: Boros olyan szerződést kötött az egyetemmel, aminek értelmében 900 oldalnyi anyag megírását vállalta egy hónap alatt, miközben helyettes államtitkárként és az NKE docenseként is dolgozott.

A portál derítette ki, hogy a docens átformálta és kiegészítette egy korábbi könyvét, majd a munkát tízmillió forintért adta el egyetemének.

A gyanús ügyek között említette Hadházy azt, hogy meglehetősen magas bérleti díjat fizet az EU-pénzből az egyetem azoknak a kormányhivataloknak, amelyeknek a dolgozóit ő ott helyben, a kormányhivatalokban képzi. Az egyik uniós projekt pont a közszolgálati dolgozók fejlesztését célozza, arra kapta a pénzt az NKE.

Az NKE korábban ellentámadás indított, azt állítva, hogy a politikus ellen büntetőeljárás zajlik a Központi Nyomozó Főügyészségen. Később erről az állításról kiderült, hogy valótlan, az ügyészség nem is kérte Hadházy mentelmi jogának felfüggesztését.

Az egyetem kivételezett helyzete miatt gyakran szerepel a hírekben: központi támogatottságát jól jelzi, hogy bár a hallgatóinak létszáma a kisebb és közepes egyetemek szintjén van, a 2012-es alapítás óta csak infrastruktúra-fejlesztésekre csaknem ötvenmilliárd forint értékű uniós és magyar költségvetési forrást adott a kormány.

Figyelemre méltó adat, hogy az NKE hallgatóinak száma csak akkor emelkedett tízezer fölé, amikor 2013-ban az intézményhez csatolták a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karát, ám azóta a hallgatói létszám 6500 főre esett vissza.

Az egyetemnek juttatott óriási pénzek nyomán az NKE egy diákjára csaknem négyszer több közpénz jutott az elmúlt években, mint egy átlagos magyar hallgatóra.

Ezenkívül az egyetem olyan uniós fejlesztési forrásokhoz jutott, amikhez mások nem. Egyebek között az NKE-re szabva írtak ki egy összesen 17,5 milliárd forintos pályázatot a közszolgák képzése céljából. Utóbbi az Európai Unió számára is gyanússá vált, ezért ezt a projektet azóta is vizsgálják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.