Meredeken emelkedik az olajár, még drágább lehet az üzemanyag

A nyersolajjegyzések gyors növekedése miatt a magyar autósoknak is mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk.

Illés József
2018. 01. 30. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További olajár-emelkedés várható az elkövetkező hónapok folyamán. A nyersolaj drágulása akár a hazai üzemanyagárak észrevehető mértékű emelkedését is előidézheti – tudtuk meg az Equilor Befektetési Zrt. vezetőelemző-helyettesétől. Kovács Bálint elmondta: az olaj jegyzésárának növekedése számos okra vezethető vissza. Ezek közé tartozik, hogy a dollár gyengült a többi valutával szemben, illetve az, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a vele szövetségre lépő országok szigorúan betartják a közösen vállalt olajkitermelési önkorlátozást. Ez utóbbi miatt ugyanis a korábbinak hozzávetőleg a felére csökkentek a globális olajkészletek, ami komoly árfelhajtó tényező. A szakember várakozásai szerint az év közepére akár hordónkénti 75–78 dolláros szintre is felkúszhat az Európában referencia típusnak tekintett Brent olajtípus ára a mostani 70 dollár körüli szintről.

Elemzők szerint a nemzetközi jegyzésárak növekedése az elkövetkező hónapokban akár literenként 10–15 forintos emelkedést is hozhat a hazai üzemanyagárakban. A benzin literje jelenleg átlagosan 365 forint, a gázolajé pedig 371 forint. A hajtóanyagárak között azonban literenként akár 50 forint különbség is előfordulhat egyes töltőállomásoknál.

Németh Dávidnak, a K&H Bank vezető elemzőjének az összefoglalójából kiderül, hogy ha nem lesz tartós az olaj drágulása, az üzemanyagok árnövekedése csak átmenetileg húzhatja felfelé a magyar inflációt. A szakértő hozzátette: fontos azonban, hogy az év első hónapjaiban még az olajdrágulás, ezzel összefüggésben az üzemanyagár-emelkedés ellenére is csökkenő hazai inflációra van kilátás, mégpedig az év elején életbe lépett különböző forgalmiadó-csökkentések miatt. – Korábban arra számítottunk, hogy az első negyedévben akár két százalék alá eshet a pénzromlás, ám pont a mostani olajdrágulás miatt inkább két százalék körüli szint várható az év elején. Az első negyedév után pedig gyorsulhat az infláció, s az év végén elérheti a három százalékot – tette hozzá a szakember.

Németh Dávid szerint ugyanakkor az olajár-emelkedés elsősorban a nemzetközi konjunktúrának köszönhető. Az egyre fokozódó kereslet mára meghaladta a kínálatot, ennek következtében az amerikai olajkészletek is csökkenésnek indultak. Az elemző is úgy látja, hogy az euró–dollár-árfolyam alakulása is segítette az olajjegyzések emelkedését. A szakember úgy véli, a legfontosabb kérdés, hogy tartósan magasban marad-e az olaj ára, vagy csak átmeneti drágulásról van szó. – Elképzelhető, hogy a következő hónapokban felfut majd az amerikai palaolaj-kitermelés, ez egyrészt megállíthatja a drágulást, sőt árcsökkenést generálhat. Emellett az olajtermelő országok szervezete, az OPEC is dönthet úgy az idén, hogy növeli a kínálatot, ami szintén az olcsóbb olaj irányába hat. A mostani kilátások alapján az a legvalószínűbb, hogy a 60 dolláros szint közelébe eshet vissza a Brent árfolyama – fogalmazott Németh Dávid. Az olaj áremelkedésének gátat szabhat az is, ha az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed úgy határoz, hogy megemeli az irányadó kamatsávot. A piac által várt ülést szerdán tartják majd. Ha valóban emelkedik a kamat, az erősíti majd a dollárt, minden bizonnyal az áremelkedés ellen hatva az olajpiacon.

Emlékezetes: a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete tavaly november végén döntött úgy, hogy a korábban kijelölt idén március helyett ez év végéig meghosszabbítja kitermelési korlátozását. Az OPEC-tagállamok megállapodásához csatlakoztak a kartellen kívüli nagy olajexportőr országok is. Így visszafogják a kőolajtermelést például az óriási mennyiséget exportáló Oroszországban is, felverve ezzel az árakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.