Migránspárti szervezeteket pénzel az Orbán-kabinet

Családegyesítésre, integrációra, esélyegyenlőségre és álláskeresésre is jutott pénz a hazai költségvetésből.

Vég Márton
2018. 01. 24. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a Fidesz szerint az áprilisi országgyűlési választás tétje a „Soros-terv” elleni harc, lapunk kedden újra talált egy olyan civil szervezetet, ami a magyar költségvetésből és a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom alapítványoktól is támogatásban részesült. A Jövőkerék Közhasznú Alapítvány egyik projektje 19,7 millió forintot nyert el a migránsok vállalkozóvá válásának segítésére.

A Belügyminisztériumhoz tartozó Belügyi Alapok portálon közzétett adatokból kiderült, hogy a civil szervezet egy 2015. november 20-án közzétett pályázati kiíráson adott be sikeres kérelmet. A pénz a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapon (MMIA) keresztül érkezett. Az Európai Unió az MMIA-ból megvalósítandó projektekhez 75 százalékos támogatást nyújt, a fennmaradó 25 százalékot a hazai költségvetés állja.

 

A Jövőkerék Közhasznú Alapítvány még 2013-ban a Soros-féle Nyílt Társadalom alapítványoktól is kapott 48 ezer dollárt a Roma Matrix nevű projekt megvalósítására. A Jövőkerék további két pályázaton nyert. Felsőoktatásban tanuló migránsoknak adnak álláskeresési tanácsokat, a 2018 februárjáig tartó projektre 39 millió forintot kaptak, „a finanszírozást az MMIA és a hazai központi költségvetés támogatása biztosítja”. A Világutazás a színes faluba című 2017-es projektjük pedig 13 millió forintot nyert egy 2015 novemberben kiírt pályázaton.

Mindezek ellenére Puskás Imre, a Fidesz szóvivője kedden is arról beszélt: – A Soros-terv pedig igenis létezik, Soros György dollármilliárdokkal támogatja a terv végrehajtását, a Soros-szervezetek működését.

A Belügyminisztériumhoz tartozó Belügyi Alapok portálon közzétett adatokból azonban úgy látszik, az Orbán-kormány tökéletesen együttműködik „migránspárti” programok finanszírozásában. Az ENSZ égisze alá tartozó Nemzetközi Migrációs Szervezet három pályázata is nyert. Az uniós és hazai költségvetési forrásokat is tartalmazó MMIA-keretből közel 70 millió forintot kaptak 2015–2016-ban. A legnagyobb tétel 39 millió forint, a cél pedig: „Kísérleti projekt a Magyarországon megvalósuló családegyesítések támogatására”. Ennek a felét, 20 millió forintot fordíthatott a Nemzetközi Migrációs Szervezet a „Migránsok a városban: helyi integrációs szolgáltatások fejlesztése Budapesten” című projektjére. Az ENSZ-szervezet harmadik pályázata pedig 9 millió forintot kapott az uniótól és az Orbán-kormánytól a „Befogadó Budapest: Migránsok esélyegyenlőségének javítása” című tervei megvalósítására.

A Nemzetközi Migrációs Szervezetet legutóbb tavaly decemberben nevezte migrációpártinak a kormánypárti Magyar Idők. Marco Minniti olasz belügyminiszter ekkor jelentette be: a Líbiával kialakított humanitárius folyosókon keresztül 10 ezer menekült érkezik Európába 2018-ban. A líbiai migránstáborokban pedig a Nemzetközi Migrációs Szervezet választja majd ki azokat, akik a nemzetközi jog szerint menekültnek számítanak. – A Nemzetközi Migrációs Szervezet eltökélt, hogy a migráció humánus és rendezett módon történjen – olvasható a szervezet honlapján.

A legnagyobb összeget, közel 200 millió forintot az MMIA keretéből a Belügyminisztériumhoz tartozó Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) nyerte 2015–2016-ban. Ebben az időben szórta tele az országot a kormány a bevándorlásról és terrorizmusról szóló nemzeti konzultációs óriásplakátokkal. Ezek arról szóltak, hogy a migránsok nem vehetik el a magyarok munkáját, és tisztelniük kell a magyar kultúrát, törvényeket. Ehhez képest a BÁH projektjeinek címei egészen más hangot ütöttek meg. A „Mindannyian mások vagyunk” elnevezésű 77 millió forintot kapott, a „Vándorlás egy hosszú úton” című 33 millió forintot, de az „Egy új élet kezdete” is egészen más stílusról árulkodik a gyűlölködő óriásplakátokhoz képest.

Kedden közleményt adott ki a Nyílt Társadalom Alapítvány. Mint írták, a civileket és Soros Györgyöt megbélyegző törvénytervezet alkotóinak szándéka az, hogy kriminalizálják a civil társadalmat, és megbélyegezzék a még független és a kormánypárt által nem kontrollált vélemények képviselőit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.