Milliókat fizet az állam annak az anyának, aki 10 évig nem láthatta a gyermekét

Az apja által elrabolt gyermeket egy évtized után csak azért találták meg, mert a csalás miatt körözték.

MN
2018. 01. 30. 12:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kártérítés fizetésére kötelezte első fokon a magyar kormányt kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy magyar nő részére, akinek a férje elrabolta kétéves fiukat, és tíz évig ismeretlen helyen tartotta – írja az MTI.

A beszámoló szerint az Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság határozata értelmében Magyarországnak 12 500 eurós (3,8 millió forintos) kártérítést és 3800 eurós (1,1 millió forintos) perköltséget kell fizetnie Tóth Edinának. A bíróság indoklása szerint a magyar hatóságok megsértették a családi élethez fűződő jogát, mert nem tettek meg mindent azért, hogy visszakaphassa a fiát, akinek a felügyeletét őrá bízta a bíróság.

Az ügy előzménye, hogy Tóth Edina férje. H.-B. Ottó, egy elmérgesedett családi viszály miatt a  2004-ben magával vitte akkor kétéves gyereküket, és vele együtt eltűnt. A gyerek csak 2014-ben lett meg, amikor az addigra volt férjet elfogta a rendőrség.

A férfit egyébként nem bujkálása, hanem 42 rendbeli csalás miatt körözték, mivel a Szent István Egyetem állítólagos ügynökeként kötött szakképzési támogatásról szóló százezres vagy akár milliós összegű szerződéseket egy bűntársával - írja a Bors.

Az ügy további pikantériája, hogy bár az elrabolt gyermek néhány évig saját néven járt egy soproni iskolába, ez nem tűnt fel senkinek. További fordulat volt az ügyben, hogy anya a gyermek megtalálása után pár hónappal lemondott felügyeleti jogáról, és azt az apára ruházta, mondván, úgy érzi, hogy 10 éves fia idegenként tekint rá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.